Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tommy Möller, professor i stadsvetenskap vid Stockholms universitet. Arkivbild.

Ingen sandlåda – men väljarnas tilltro riskeras

Politisk sandlåda? Nej, inte alls, tycker statsvetarprofessorer. Det politiska landskapet är helt okänt och måste värkas fram.

Du är dum, nej det är du som är dum! Vissa bedömare och förmodligen en hel del väljare har sin dom klar: Över två månader med spring i korridorer och ideliga sonderingar och pressträffar där alla skyller på varandra och ingen ruckar en millimeter på sina ståndpunkter – en sandlåda helt enkelt.

- Absolut inte. Det är ett helt nytt läge i svensk politik som behöver värka ut. Partierna behöver känna sig fram, Centerpartiet till exempel, jag tror inte ens att de själva vet vad de vill, säger Mikael Gilljam, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet.

Under de kommande fyra åren väntar förmodligen både extraval och misstroendevotum mot sittande regeringar och flera regeringar, spår Gilljam. Och om det blir ett extraval kan inte partierna prata sakpolitik längre:

- Då måste de prata regeringsfrågan. De kan de inte gömma sig bakom det här längre, det här spelet. Då måste de visa och bekänna färg för svenska folket och inte bara ducka hela tiden, säger han.

Kollegan Tommy Möller tycker inte heller att man kan prata om en sandlåda om de turer som spelas upp om regeringsmakten inför svenska folket.

- Men kan väl ställa frågor om de olika politiska partiledarnas strategiska handlag och graden av ansvarsfullhet och statsmannaskap. Det är fullt möjligt att diskutera, men jag vill inte använda ordet sandlåda, säger Möller.

TT: Hotar det här människors syn på den demokratiska processen?

- Det är väl faktiskt något man får fundera på om det gör.

- Det finns en överhängande risk att det här leder till misstro mot det politiska systemet, fortsätter Möller.