Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jessica Ohlson, tillsammans med William Hahne (tv) och Gustav Kasselstrand. ARKIVBILD.

"Ingen rättighet att vara med i SD"

Sverigedemokraternas partistyrelse klipper banden till ungdomsförbundet SDU. Orsak: Valet av Jessica Ohlson till ny SDU-ordförande.

Jessica Ohlsson besegrade utmanaren Tobias Andersson, som har haft SD-ledningens stöd, med 44 röster av 85.

- Jag är väldigt glad över att SDU:arna stod upp för interndemokratin i dag och att man inte böjde sig för hot eller utpressning, säger SDU:s nyvalda ordförande Jessica Ohlson.

Läs också: SD bryter med ungdomsförbundet

SD:s partistyrelse var beredd och fattade snabbt beslut om att bryta med förbundet.

- Jessica Ohlson har försvarat att ungdomsförbundet vägrat anamma socialkonservatism, demokrati och den öppna svenskheten, vilket är grunden i vår sverigedemokratiska socialkonservativa ideologi. Då distanserar man sig från moderpartiet på ett sätt som inte går att acceptera, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

Långvarig konflikt

Partiledaren Jimmie Åkesson menar att bråken med SDU hållit på för länge.

- Det har funnits en konflikt i flera år, långsiktigt håller det inte. Vi ser inte förutsättningar att fortsätta samarbetet med nuvarande ledning, säger Jimmie Åkesson till SVT.

Partiets verkställande utskott ska nu starta upp en ny ungdomsverksamhet, som får samma namn, Sverigedemokratisk ungdom. Men Jessica Ohlson säger att SDU kommer att inleda en rättsprocess om moderpartiet startar en ny ungdomsorganisation.

- Vi är fortfarande Sverigedemokraternas ungdomsförbund, det står i Sverigedemokraternas stadgar, säger hon.

Vill byta ut SD-toppen

SDU kommer att driva opinion för att byta ut Sverigedemokraternas partiledning.

- Nuvarande partiledning är inte kapabel att styra det här partiet. Man kan inte göra det på ett demokratiskt sätt, säger Jessica Ohlson.

Richard Jomshof menar tvärtom att partistyrelsens beslut följer stadgarna - och att förfarandet är demokratiskt.

- Naturligtvis. Det är ingen rättighet att vara med i Sverigedemokraterna, säger partisekreteraren.

Verkställande utskottet ska nu kontakta Tobias Andersson och hans nedröstade alternativ till SDU-ledning för att diskutera hur man ska gå vidare. Andersson är beredd att ta över det nya förbundet.

- Jag har vetat att man kommer att klippa banden. Det har jag sagt här under kongressen. Sedan är det vissa som valt att blunda för det och sagt att det inte kommer att ske, säger Tobias Andersson.

Utslängda ur partiet

Den förre SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne kastades i slutet av april ut ur moderpartiet efter en mångårig och infekterad strid. De har drivit SDU mot en mer uttalad nationalistisk linje och partiledningen anklagar dem för att ha kopplingar till extremister.

- Alla ungdomsförbund är mer radikala än moderpartiet och det brukar snarare vara så att moderpartiet tycker att det är acceptabelt att de är mer radikala och pådrivande. Det här visar att konflikten inte bara handlar om radikalitet utan om ideologi och grad av nationalism, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.