Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/8

Ingen promenad för nazisterna

Nazistiska NMR:s planerade marsch slutade med en stillastående manifestation på Kungsholmstorg i centrala Stockholm.
Flera hundra antirasistiska demonstranter samlades samtidigt bakom avspärrningar några kvarter bort.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) hade fått tillstånd att demonstrera på Kungsholmen i Stockholm, men struntade i att gå den planerade marschvägen.

NMR-företrädare hävdar att gruppen inte har fått den plats och den marschväg i de mer centrala delarna som den ville ha. Demonstrationen kommer därför att vara stillastående, säger företrädaren, enligt TT:s reporter.

Under en högljudd ramsa, ackompanjerad av trumma, räknades de som NMR kallar "folkförrädare" upp. Det rör sig om namn på ett stort antal politiker från höger till vänster.

Samtidigt åkte tre NMR-anhängare runt i en gummibåt vid riksdagen, med en flagga och ett förinspelat tal.

Enligt polisen räknas det inte som en allmän sammankomst och demonstrationen kräver därför inget tillstånd, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

– Det behöver vara fler deltagare, det här är en åsiktsyttring och ingenting annat. Det är så vi gjort bedömningen nu i alla fall, säger han.

Under fredagskvällen och natten till lördag omhändertog polisen minst sju personer runtom i landet med stöd av utlänningslagen.

– Man gjorde bedömningen att de utgjorde en risk för ordning och säkerhet, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisregion Stockholm till TT på Kungsholmstorg.

Byström vill dock inte säga vilka länder de omhändertagna kommer ifrån eller vilken gruppering de tillhör.

Det är trångt på gatorna i Stockholm i dag. Revolutionär Kommunistisk Ungdoms (RKU) håller en demonstration med Norra Bantorget som utgångspunkt. Samtidigt hålls en stor koreansk kulturfestival i Kungsträdgården, och mellan Vasaparken och Humlegården sker en djurrättsmarsch.

Ute på Riddarfjärdens vatten utanför Kungsholmstorg syns en stor båt, prydd med regnbågsflaggor. På båten har Ellinor och Marielle gift sig, enligt ett pressmeddelande från Centerpartiet, som lånat ut sin båt för att "fira kärlek och öppenhet".

En antirasistisk motdemonstration huserar vid Kronobergsparken, och har samlat omkring 200 personer enligt polisen. Även vid de olika avspärrningarna på gatorna som leder fram till Kungsholmstorg har motdemonstranter samlats. En bit in på Scheelegatan står ett par hundra människor och skanderar "Inga nazister på våra gator".

Säkerhetspolisen bidrar med information till Stockholmspolisen under nazistdemonstrationen.

– I den här situationen ser vi till att underrättelser och annat kommer polisen till hands och så att de kan arbeta vidare utifrån det, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen.

Melin vill inte gå på om Säpo förbereder sig på någon form av konfrontation mellan NMR och den autonoma vänstern.

– Det blir rena spekulationer i att gå in vad som kommer att ske eller inte, men jag kan säga att vi har en god bild av underrättelseläget, säger han.

Sex politiska partier har överklagat NMR:s demonstrationstillstånd, men förvaltningsrätten i Stockholm anser att det inte finns skäl nog att ändra polisens beslut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.