Ingen prilla på jobbet

ANNONS
|

Men spottkoppar eller snuspoliser vid entréerna till sjukhus och vårdcentraler blir det inte, lovar moderaten Malin Petersson, landstingsråd i Kalmar.

Förslaget om snusförbud kommer från landstingets folkhälso- och miljöutskott och exakt hur det ska lyda blir klart i mars när fullmäktige sagt sitt. Rökfritt är det redan i landstingets lokaler.

Snusförbud är inte lika enkelt, konstaterar Malin Petersson, eftersom snusning inte påverkar tredje person.

- Men visst är snus farligt, även om forskarna tvistar om cancerrisken, säger hon.

Även portionssnus?

Om förbudet ska gälla endast personal eller även patienter och besökare är inte klart. Inte heller om både eventuellt lössnus och snus i portionspåse ska förbjudas.

ANNONS

- Spontant kan jag känna att det blir svåra beslut om det kommer en 80-årig herre som snusat i hela sitt liv och nu lagts in på sjukhus med brutet ben. Ska han inte få snusa då? Det ställer frågor som vi inte har rett ut ännu, säger Petersson.

Ytterst handlar det förstås om en hälsobefrämjande åtgärd och här vill Kalmar ta täten med sin länsbokstav H som i hälsa.

- Självklart handlar det inte bara om tobak och snus utan även om att motverka diabetes och övervikt till exempel, säger Petersson.

Därför har flera i personalen på eget initiativ bytt ut kakor och godis på arbetsplatsen mot frukt, säger hon.

- Det bästa är ju om det kommer utan påbud och det viktigaste är nog att få upp "tänket" bland folk.

Ligger i tiden

Snusförbud ligger i tiden och diskuteras i de flesta landsting, säger Barbro Holm-Ivarsson, handläggare vid Folkhälsoinstitutet. Men snusförbud även för besökare har hon inte hört talas om mer än i Kalmars förslag.

Snusförbudet har enat Kalmarutskottets samtliga sex partier - moderaterna, socialdemokraterna, centern, vänsterpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna - i det annars borgerligt styrda landstinget.

- Ha, ha. Ja i utskottet är vi i all fall eniga över partigränserna. Vi inser alla att vi måste arbeta förebyggande för att ha råd med den sjukvård som krävs om tjugo år, säger Malin Petersson. (TT)

ANNONS
ANNONS