Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Ingen fiskare ska tvingas sluta"

Ingen svensk fiskare ska tvingas lämna sitt yrke och sälja sin båt. Det beskedet gav jordbruksminister Eskil Erlandsson vid ett möte på Tjärnö marinbiologiska laboratorium i Strömstad på onsdagen.
Eskil Erlandsson besökte på onsdagen fiskare och forskare i Strömstad för att diskutera hållbart fiske.
Regeringens förslag för att få färre yrkesfiskare i Sverige, har väckt frågor bland yrkesfiskare. Jordbruksministern gav på onsdagen tydligare besked om de föreslagna avgångsvederlagen och skrotningspremierna för fiskebåtar.

- Hela förslaget är frivilligt och ingen svensk fiskare ska behöva lämna yrke och båt mot sin vilja, förtydligade jordbruksministern.
Eskil Erlandsson diskuterade under besöket på Tjärnö Marinbiologiska laboratorium också samförvaltning mellan naturvård och fiske i den blivande nationalparken i Kosterskärgården. Enligt Eskil Erlandsson är möjligheterna till samförvaltning goda eftersom det finns förslag som både fiskare och forskare är eniga om.

Jordbruksministern talade också på onsdagen om vikten av att utveckla vattenbruket, till exempel mussel-, ostron- och fiskodling längs de svenska kusterna. Både Norge och Danmark har betydligt mer vattenbruk än Sverige. Enligt Erlandsson är potentialen stor för att genom vattenbruk skapa nya jobb längs kusterna samt att skapa nya möjligheter att exportera fisk och skaldjur från Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.