Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Åklagaren har beslutat att inte inleda någon förundersökning efter uppgifterna om att en företrädare för Miljöpartiet erbjudit röster i utbyte mot bygglov för en moské i Botkyrka kommun. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ingen förundersökning om röstfusk i Alby

Åklagaren misstänker inget brott efter uppgifterna om att en företrädare för Miljöpartiet erbjudit röster i utbyte mot bygglov för en moské i Botkyrka kommun.

Moderaterna i kommunen bjöds i somras in till ett möte i moskén i Alby. Detta på initiativ av MP:s gruppledare Ali Khalil.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt det moderata oppositionsrådet Stina Lundgren ska M en bit in i mötet ha lockats med runt 3 000 röster i kommunvalet från församlingsmedlemmar i utbyte mot att säga ja till ett bygglov för en ny moské. Moderaterna tackade nej.

Allting avslöjades i SVT:s "Uppdrag granskning". Ali Khalil, som inte själv deltog på mötet, har sedan dess sparkats från sina politiska uppdrag.

Nu har åklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption beslutat att inte inleda någon förundersökning. Han har även lagt ned de två utredningar som polisen inlett i samma ärende.

- Jag kan bara utgå från det som framkom i "Uppdrag granskning". Och att uppmana medlemmarna i en förening, oavsett vilken förening det handlar om, att rösta på ett visst sätt är inte straffbart, säger han och tillägger:

- Det är skillnad om man tar fram piskan och tvingar sina medlemmar att rösta på ett visst sätt. Det är något annat.

Samtliga tre polisanmälningar som gjorts har rubricerats som otillbörligt verkande vid röstning.