Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dawit Isaak. Arkivbild.
Dawit Isaak. Arkivbild. Bild: Kalle Ahlsén/TT

Ingen förundersökning om brott mot Dawit Isaak

Det är inte möjligt att utreda de misstänkta brotten mot fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, enligt åklagaren. Därför inleds ingen förundersökning.

Det går inte att utreda de misstänkta brotten mot fängslade Dawit Isaak på ett sådant sätt att åtal kan väckas, enligt kammaråklagare Karolina Wieslander. Därför har hon beslutat att inte inleda någon förundersökning.

"För att vi ska kunna utreda brottet och väcka åtal behöver vi bland annat vidta utredningsåtgärder i Eritrea. Då krävs ett godkännande från den eritreanska staten", skriver Karolina Wieslander på Åklagarmyndighetens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.

Eritrea tros neka utredning

Det är inte särskilt troligt att den eritreanska staten kommer att gå med på det, bedömer hon:

"Eftersom de misstänkta tillhör den politiska ledningen i landet och på grund av det misstänkta brottets karaktär bedömer jag att förutsättningarna för att få rättshjälp från Eritrea är ytterst begränsade. Jag inleder därför inte någon förundersökning."

Dawit Isaak har varit frihetsberövad i Eritrea sedan 2001. Enligt Karolina Wieslander finns anledning att anta att brott har begåtts, men de går inte att utreda.

"Uppgifter i ärendet ger stöd för att Dawit Isaak har varit frihetsberövad i Eritrea sedan 2001 för att han uttryckt sina åsikter", skriver hon.

Systematiskt

"Det finns också uppgifter som tyder på att det här är en del av regeringens systematiska övergrepp som riktas mot personer som nyttjar sin yttrandefrihet. Det finns därför anledning att anta att brott mot mänskligheten genom påtvingat försvinnande har begåtts mot Dawit Isaak", säger Karolina Wieslander.

Journalisten och författaren Dawit Isaak föddes i Eritrea 1964. Han flydde till Sverige 1985 och blev svensk medborgare 1992.

2001 återvände han och familjen till Eritrea, där han rapporterade om den kritik som riktats mot landets president.

Den 23 september 2001 greps Dawit Isaak i sitt hem. Sedan dess har han suttit fängslad utan rättegång.

Källa: Reportrar utan gränser