Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jens Holm (V) ville ha ett extrainsatt EU-nämndsmöte, men fick inte tillräckligt med stöd för att sammankalla nämnden. Arkivbild.

Ingen extra EU-nämnd inför toppmötet

Det blev ingen extrainsatt EU-nämnd inför minitoppmötet om migration där 16 EU-ledare, bland annat statsminister Stefan Löfven (S), deltar. Vänsterpartiet begärde ett extra möte, eftersom partierna kommit överens om att regeringen ska förankra sin politik inför alla möten i EU där Sverige har inflytande. Löfven har sagt till TT att han är öppen för att diskutera asylläger utanför EU, men att han först vill sätta sig in i detaljerna innan han tar ställning.

V är starkt emot idén. Även L och SD krävde en extra EU-nämnd, men det var inte tillräckligt för att få nämnden att samlas.

"Jag är förvånad över att M och flera andra partier anser att statsministern kan åka på ett sådant här viktigt möte utan mandat från riksdagen. Jag undrar också vad till exempel MP och C anser om Löfvens förslag om asylläger, står de verkligen bakom det?", skriver riksdagsledamoten Jens Holm (V), som tog initiativet till ett extramöte, i ett sms till TT.

Minitoppmötet är endast informellt och fattar inga beslut. Mötet förbereder det ordinarie toppmötet senare i veckan, där asylcenter utanför EU ska diskuteras. Det är ett förslag som bland annat förts fram av EU:s permanente ordförande Donald Tusk.