Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kor måste få gå med andra kor, enligt Jordbruksverket. Kon på bilden har inget med kvigan Hilda att göra. Arkivbild. Bild: Kerstin Joensson

Ingen dispens för kviga som hänger med hästar

Kvigan Hilda i Vännäs, som bara hänger med hästar, får ingen dispens av Jordbruksverket, skriver ATL. Hildas ägare Marika Andersson har bett om dispens i två år så att Hilda inte behöver vara med någon kalv eller ko, men får nu nobben.

Uppmärksamheten kring Marika Anderssons ko Hilda i Vännäs har varit stor. I en blogg har Marika Andersson berättat om hur Hilda har lärt sig konster och besöker äldreboenden för att muntra upp de äldre. Hon bor tillsammans med några hästar men följer också ibland med sin ägare in i hennes kök och lägger sig på en madrass på golvet.

Men djurskyddsreglerna säger att nötdjur ska ha sällskap av minst en artfrände. Och det har inte Hilda haft. Därför ger Jordbruksverket inte Marika Andersson någon dispens.

”Dubbelmoral i våra djurskyddslagar”

– Jag tycker det finns en sådan dubbelmoral i våra djurskyddslagar. Listan med punkter kan göras lång med djur som lider eller inte får utlopp för sitt naturliga beteende i den djurskyddslag vi har i vårt land, säger Marika Andersson till ATL.

Hildas sällskap har länge varit en fråga för domstolarna – både förvaltningsrätten och kammarrätten har bestämt att Hilda enligt djurskyddslagen måste få sällskap av artfränder. Marika Andersson har överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen där hon nu väntar på prövningstillstånd.

Hoppades på dispens från Jordbruksverket

I avvaktan på det beslutet hade hon hoppats på dispens från Jordbruksverket. Men så blev det alltså inte.

– Jag är arg, ledsen och besviken, säger hon till ATL.

Ett tag stod hennes hopp till en riksdagsmotion inlämnad av Helena Lindahl och Peter Helander, båda riksdagsledamöter för Centerpartiet. Motionen föreslog att djurskyddslagen ska ändras så att det går att göra ett undantag från lagen. Men förslaget fann inget gehör i riksdagen utan avslogs efter votering, enligt ATL.

LÄS MER: Butiksägaren Sanna är Djurfronts nya mål: ”Man bara gråter”