Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ingen coronasmittad i ny svensk undersökning

Smittspridningen av covid-19 ökar på flera platser i Sverige. Samtidigt hittade Folkhälsomyndigheten i sin undersökning, för andra månaden i rad, ingen smittad bland 2 500 slumpmässigt utvalda svenskar.
– Det är uppenbart att det är former av kluster som sprids, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

I flera regioner har spridningen av det nya coronaviruset ökat de senaste veckorna. Trots signalerna är antalet smittade i Sverige fortfarande få jämfört med i våras.

Det indikerar också resultaten i Folkhälsomyndighetens nationella undersökning, genomförd 21–25 september. Bland knappt 2 500 slumpmässigt utvalda svenskar hittades ingen som var smittad av covid-19

– Det indikerar att ökningarna vi ser i olika regioner inte fångas i den här typen av mindre stickprov som är slumpvis utvalda, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER:Tegnell tror inte på stor våg av corona – trots regeringens oro

Andra månaden i rad

Inte heller i myndighetens undersökning i slutet av augusti hittades någon smittad. Det kan jämföras med 0,9 procent positiva provsvar i april månads undersökning, och att motsvarande andel var 0,3 procent i slutet av maj.

ANNONS

– Det är uppenbart att det är former av kluster som sprids, men vi kommer fortsätta analysera de här data och återkomma med en rapport, förhoppningsvis under nästa vecka.

LÄS MER:Nu startar vårdcentralerna test för antikroppar – 10 000 prover i veckan väntas på Sahlgrenska

Lär ändra upplägget

Folkhälsomyndigheten ser nu över om det finns bättre sätt att mäta förekomsten av covid-19, sett till det aktuella smittläget.

– Är det bättre att göra mer omfattande i vissa regioner, kommuner eller samhällen? Vi ser över det och kommer med stor sannolikhet att ändra upplägget på kommande undersökningar.

LÄS MER:Coronavändningen: Nu är Sverige en förebild

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS