Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

Ingela vann SM i bröllopsfoto

Hon går på över 20 bröllop om året. Det verkar ha lönat sig - i helgen blev Ingela Vågsund svensk mästare i bröllopsfoto.

I helgen avgjordes SM i porträttfotografi för fjärde året i rad. Som arrangör står branschorganisationen Svenska fotogruppen och det är yrkesverksamma fotografer som tävlar mot varandra i olika kategorier. I bröllopskategorin tog Ingela Vågsund från Stenungsund hem guldmedaljen för ett av sina porträtt och fick även bronspoäng för två andra bilder.   

– Innan har jag vunnit brons två år i rad, men den här gången blev det guld, säger hon.

Alla bidrag skickas in anonymt och en jury bedömer dem i tio kategorier. Till exempel ljussättning, komposition, kreativitet, stil och färgbalans. Som mest kan en bild få 100 poäng och alla bilder över 70 poäng går vidare. Alla Ingelas sex bidrag tog sig över poänggränsen och gick vidare i tävlingen. 

Kan bli tre bröllop i veckan

Sedan hon började fotografera bröllop för sex år sedan har Ingela varit på över 100 stycken. Det blir mer än 20 om året och eftersom den svenska sommaren, då många gifter sig, är så kort kan det bli väldigt intensivt. Som mest har det blivit tre bröllop på samma vecka. Trenden för bröllopsfotografi är att det ska vara mycket känslor i bilden, som ofta är tagen utomhus. 

– Jag får fram känslor i bilden genom att prata mycket med paret. Och genom att själv tycka att det är roligt. Jag skulle kunna fota samma par i en hel vecka, säger Ingela Vågsund.

Kräver tid

Något en del brudpar inte tänker på är att avsätta tillräckligt med tid till porträttet. Det kan behövas en och en halv timme och då gäller det att ha hunnit äta och göra klart frisyren innan. Många vill ta sina bröllopsporträtt utomhus men är inte förberedda på att det kan börja regna.

– Jag brukar ha sett ut platser att fota ifall det regnar, som en veranda eller en altan. Och jag har alltid vita paraplyer med mig, säger Ingela Vågsund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.