Socialminister Lena Hallengren (S) informerar om regeringens plan för att avveckla restriktionerna.
Socialminister Lena Hallengren (S) informerar om regeringens plan för att avveckla restriktionerna. Bild: Anders Wiklund/TT

Inga vaccinpass – men ovaccinerade varnas

Nästa vecka slopas i princip alla restriktioner och det blir fritt fram även för de största evenemangen. Men Folkhälsomyndigheten varnar för utbrott bland ovaccinerade.

ANNONS

– Det är dags för svenska folket att mötas igen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Den 29 september försvinner publiktaken för till exempel teatrar, konserter och idrottsevenemang som bara kunnat släppa in ett begränsat antal deltagare under pandemin. Även restaurangernas särskilda regler om storlek på sällskap och tidig stängning slopas. Och alla som jobbat hemma kan återvända till sina arbetsplatser.

För alla som är vaccinerade kommer bara uppmaningen om att stanna hemma när du är sjuk och att testa sig vid symtom finnas kvar.

Inga vaccinbevis nu

Men pandemin är inte över, betonar ministern. Särskilda rekommendationer finns därför för ovaccinerade.

– Rådet till ovaccinerade personer är att fortsätta hålla avstånd till andra och särskilt undvika kontakt med riskgrupper och personer över 75 år, säger Hallengren.

ANNONS

Även de allra största evenemangen som till exempel arenakonserter och fotbollsmatcher kan genomföras utan begränsningar.

– Det förslag om vaccinationsbevis som är ute på remiss kommer inte att behöva användas för några evenemang, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

Även om regeringen inte ser behov av vaccinationsbevis i något sammanhang just nu, kommer förslaget fortsätta att beredas, så att det finns redo i ett eventuellt försämrat läge när smittspridningen kräver nya restriktioner.

– Vi utesluter inte att det kan komma vaccinationspass framöver, säger Lena Hallengren.

Vaccinerade gäster?

Hon tycker att det kan vara relevant att fråga gäster på stora privata fester om de är vaccinerade.

– Men ska regeringen besluta om att vi ska ha vaccinationsbevis, då vill vi känna att det kommer att ha en effekt, säger Hallengren, och påpekar att det har varit hemma, på privata fester och arbetsplatser som den största smittspridningen har varit.

Drygt 75 procent av alla över 16 år har nu fått två doser av vaccinet, och Folkhälsomyndigheten räknar med att vaccinationstäckningen kommer att fortsätta öka.

Men det finns luckor i vaccinationstäckningen och de ovaccinerade kan ge upphov till utbrott.

– De utgör inte bara en fara för sig själva, utan även för andra, framför allt för personer i riskgrupp, säger myndighetens generaldirektör Johan Carlson.

ANNONS

Vaccination mest effektivt

Just nu bedöms inte restriktioner vara det som håller smittan i schack, utan att många vaccinerar sig.

– Det kan inträffa lägen där vi behöver vidta åtgärder och ha någon form av restriktioner, säger Lena Hallengren.

Hon hoppas att den som inte vaccinerat sig kommer att lyssna till uppmaningen om försiktighet, även om det inte finns några sanktioner mot den som bryter mot den.

– Jag hoppas det, men det är klart att det kommer att finnas en del som aldrig kommer att vaccinera sig och som struntar fullständigt i både myndighetens och regeringens rekommendationer och presskonferenser, säger Hallengren.

Fakta: Avveckling av restriktioner

Den 29 september tas steg 4 i regeringens avvecklingsplan av restriktionerna. Det innebär:

Deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort, till exempel konserter och fotbollsmatcher.

Deltagartaken för privata sammankomster i hyrda lokaler tas bort.

Inga reglerade öppettider för restauranger och kaféer, inga krav på storlek på sällskap eller avstånd inomhus mellan borden. Konserter inomhus på serveringsställen tillåts.

Mässor ska inte längre regleras som offentlig tillställning.

Rekommendationen om att jobba hemifrån slopas. Den som har symtom bör däremot fortsatt stanna hemma och testa sig, och arbetsgivare bör då underlätta för hemarbete.

Rekommendationer som ska finnas kvar:

Ovaccinerade bör fortsatt hålla avstånd och undvika folksamlingar. De bör även undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Råden gäller inte för personer under 18 år eller personer som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig mot covid-19.

Källa: Regeringens plan för avveckling av restriktioner, Folkhälsomyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS