Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Inga poliser utanför ambassaden

Dussintals tv-kameror står uppställda på den lilla gatan i London, med sökarna riktade mot det rum där Julian Assange nu tillbringat drygt tre och ett halvt år.

Utanför Ecuadors ambassad är trottoaren fullpackad av journalister, som i den mulna Londonmorgonen står med paraplyer och väntar.

Men än har inte någon sett en skymt av Julian Assange själv. Vid ambassaden syns ingen reaktion på beskedet från FN-panelen. Gardinerna på det rum Assange uppges leva i förblev fördragna, medan det samlade pressuppbådet fortsatte vänta på ett livstecken.

Redan i går samlades anhängare till honom utanför ambassaden.

-Han är en politisk fånge, som sitter fast därinne. Om FN säger att han hållits olagligt skulle det bli en skandal om brittisk polis griper honom, sade Assange-anhängaren Elizabeth Middleton, som stått utanför ambassaden i flera år för att stötta honom.

Assange har tillbringat tre och ett halvt år inne på ambassaden, enligt The Independent i ett litet kontorsrum som gjorts om till boende med säng, dusch och ett litet kök.

Eftersom ambassaden saknar innergård har han inte fått vare sig solljus eller frisk luft under dessa år, bortsett från det fåtal tillfällen han valt att visa sig på den lilla balkongen.

Trots spekulationerna om att Assange i dag skulle kunna lämna ambassaden syns ingen polisnärvaro i det exklusiva kvarteret där ambassaden ligger.