Anslag informerar om nya rutiner på grund av mässlingutbrott vid barnakuten på Östra sjukhuset Sahlgrenska i Göteborg. Arkivbild
Anslag informerar om nya rutiner på grund av mässlingutbrott vid barnakuten på Östra sjukhuset Sahlgrenska i Göteborg. Arkivbild

Inga nya mässlingfall – faran nästan över

I dag har det gått 18 dagar sedan det senaste rapporterade mässlingfallet. Utbrottet kan vara över, tror sjukvården.

ANNONS
|

Det första fallet av mässling rapporterades den 10 december, det senaste den 17 januari. Larmet som kom under söndagen om ytterligare ett fall var ett falsklarm och har helt kunnat avskrivas.

Inkubationstiden för mässling är 18 dagar, vilket innebär att det gått en hel inkubationstid sedan det senaste fallet. Risken för flera nya fall är liten.

- Men från Smittskyddet kommer vi inte att blåsa faran över förrän efter två inkubationstider, säger Leif Dotevall.

ANNONS

Betydligt mindre risk

I utbrottssammanhang har smittskyddet alltid två inkubationstider som mått. Men i realiteten tror de nu att det är betydligt mindre risk att det ska komma nya fall. 18 dagar ger också möjlighet för sjukvården att återgå till mer normal verksamhet.

- Vi avvecklar vår sjuksköterska som stod på utsidan och mötte patienterna så det är mer återgång till normalläge, säger Christer Andersson, läkare och chef för vårdcentralen i Bergsjön, till Sveriges Radio.

Också på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är det möjligt att man trappar ner beredskapen. Beslut kommer att fattas under måndagen.

Utvärdera och lära

Ungefär hälften av de patienter som insjuknat i mässling har tagits om hand av Sahlgrenska.

- Hos oss känner vi inte till att någon patient har blivit allvarligt sjuk eller fått några bestående men av mässling, säger Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS

Vad gäller de andra sjukhusen och vårdinrättningarna finns ännu ingen samlad bild.

Leif Dotevall är nöjd med det arbete som skett under utbrottet.

- Jag tycker att både sjukvården och alla som har kämpat med det här har gjort ett bra jobb. De idoga insatserna, smittspårningen i samtliga fall, informationen. Sen får vi utvärdera vad som hänt och se vad vi kan lära, säger Leif Dotevall.

TT

Fakta: Mässlingutbrottet – detta har hänt

8 dec 2017: En svårt sjuk man kliver in på vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön i norra Göteborg. Mannen kommer från Sydeuropa och är på besök.

10 dec 2017: Det konstateras att mannen insjuknat i mässling. Det är det första fallet och alla andra fall kan kopplas till det. Ett intensivt arbete för att spåra smittan påbörjas.

19–25 dec 2017: Ytterligare sex fall av mässling konstateras.

25 dec 2017: Sahlgrenska universitetssjukhuset, där Östra sjukhuset och Drottnings Silvias barnsjukhus ingår, går upp i stabsläge vilket bland annat innebär att man kallar in extra personal för att förhindra smittspridning och öka kapacitet för provanalyser. En immuninventering av alla medarbetare på sjukhuset, närmare 17 000 personer, inleds.

26–30 dec 2017: Fyra nya fall. Nu totalt 11 fall.

2 jan 2018: Det tolfte fallet, en i personalen på Östra sjukhuset i Göteborg, insjuknar. Personen har under två dagar i december rört sig på förlossningsavdelningen och 63 nyfödda barn kallas in till sjukhuset för att få antikroppar som ska ge ett skydd mot sjukdomen.

3 jan 2018: Det trettonde fallet konstateras. Personalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset samt fler sjukhus uppmanas att vaccinera sig. Det kan röra sig om upp till 2000 personer.

4–5 jan: Flera fall rapporteras. Summan nu uppe i 18 där ett av fallen har hittats i Umeå. Alla fall har anknytning till utbrottet i Göteborg.

6–8 jan: Ytterligare fall kommer till. Totalt har nu 22 fall konstaterats. Det pågående utbrottet av mässling gör att Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg avråder från "icke-nödvändiga besök" på sjukhuset.

10 jan: Barn i Västra Götaland erbjuds att vaccin mot mässling redan vid 12 månaders ålder mot normalt 18 månader.

11 jan: Antalet konstaterade fall är nu uppe i 26. Flera fall på olika sjukhus och vårdcentraler rapporteras där man befarat mässlingsmitta men där provtagning senare visat att så inte varit fallet.

13 –17 jan: Ytterligare två fall bekräftas. Totalt 28 fall. Fallet den 17 januari är det sista som upptäckts.

ANNONS