Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Inga lösningar på skottdåd i Malmö i sikte

Några gripanden är inte på gång efter den senaste tidens dödliga skottdåd i Malmö. Men satsningen på fler poliser ute på stan möter positiv respons.

– Många kommer fram till poliserna och vill diskutera och fråga. Det har också kommit in tips till utredarna, säger polisintendent Henrik Stiernblad till TT.

Sedan början av förra veckan förstärks fotpatrulleringen med 25–30 poliser, som delvis hämtats från andra delar av Skåne. Främst har de rört sig i centrum och i bostadsområdena Lindängen och Rosengård.

– Vi vill fortsätta satsningen åtminstone fram till i höst, säger Stiernblad.

"Fortsätter med förhör"

Inga genombrott syns i utredningarna av de senaste veckornas skottdåd. De ansvariga ger bilden av ett tålmodigt, systematiskt arbete.

– Vi fortsätter att hålla förhör och avvaktar besked om teknisk bevisning, säger kammaråklagare Pernilla Trimmel, förundersökningsledare i utredningen om mordet på 15-åringen i Rosengård på nyårsnatten.

– Vi har olika teorier som vi arbetar utifrån. Vi står inte helt tomhänta, tillägger hon.


"Inget misstag"
Kommissarie J-B Cederholm utreder mordet den 20 december på en 55-årig man som tillsammans med en kamrat renoverade ett kafé på Falsterbogatan. Cederholm bekräftar att de två gärningsmännen troligen var ute efter kaféägaren. Men skottet mot 55-åringen var ändå inget misstag.

– Det uppstod bråk och tumult när gärningsmännen dök upp. När de sedan skjuter sker det uppsåtligt, säger han.

Lika

Cederholm ser inga samband mellan de senaste skottlossningarna.

– Det finns så många olikheter, både vad gäller beskrivningen av gärningsmän och tekniska fynd som kaliber på vapen, säger han.

De sju mordfallen i Malmö de senaste nio månaderna drivs i separata utredningar med förstärkning från rikskriminalen. Men kontakterna mellan utredarna är täta, enligt Cederholm.

– De flesta av oss sitter på samma våning och vi pratar med varann dagligen, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.