Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jurymedlem Mia Spendrup provar klimatsmart mat. Statliga Vinnova arrangerar tävlingen i Grythyttan.

Inga kryphål för kryp i maten

Mat lagad på mask, insekter och lupiner stod på menyn i Grythyttan när klimatsmarta alternativ till protein skulle provas. Men än får man inte bjuda vem som helst på insekter – lagen sätter stopp.

- Vi äter kräftor och krabbor i Sverige men absolut inte spindlar och insekter, men det är inget konstigt i en annan del av världen, det ligger i det kulturella. Utmaningen nu är att få en konsument att testa till exempel mjölmask, säger Lina Gebäck, dietist och matkreatör.

Under onsdagen var hon en av jurymedlemmarna i en tävling där prototyper till framtida alternativ till kött provsmakades.

Stoppas av lag

Projekten i tävlingen stöttas och finansieras av statliga Vinnova (verket för innovationssystem). Men en annan statlig myndighet, Livsmedelsverket, säger nej till samma projekt.

Regelverket säger nämligen att livsmedel som traditionellt inte har ätits i Europa, så kallade nya livsmedel, inte får serveras.

- Livsmedelsverket tolkar reglerna extremt hårt jämfört med till exempel Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Det skadar möjligheterna att bygga upp en industri kring det här och det är synd, säger Sebastian Axelsson på Vinnova.

Han menar att det hindrar innovation och förnyelse inom insektsmat som framhålls av bland annat FN:s mat- och jordbruksorgan som proteinrik, hållbar och klimatsmart.

Bevakades av inspektörer

Nya livsmedel måste godkännas för försäljning av EU-kommissionen och enligt Livsmedelsverket har någon sådan ansökan inte kommit in.

- Sverige och 24 andra EU-länder följer lagen, det finns enstaka länder som tolererar insekter. Men vi följer lagen för att skydda konsumenten, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Under provsmakningen i Grythyttan hade Lindesbergs kommun sänt ut sina miljöinspektörer för att bevaka eventet. Endast juryn, och ingen annan, fick lov att provsmaka.