Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Talmannen Urban Ahlin har inte diskriminerat eller trakasserat personal, enligt en utredning i riksdagen. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Inga belägg för kritiken mot talmannen

Det finns inga belägg för att talman Urban Ahlin har diskriminerat eller sexuellt trakasserat medarbetare. Det slår riksdagsförvaltningens utredning om Ahlin fast. Däremot vittnar flera om att Ahlin är en känslomänniska med en ibland burdus och raljant stil.

Utredningen tillsattes efter artiklar i Dagens Nyheter förra året där flera personer som arbetat kring Ahlin vittnade anonymt om maktmissbruk, kränkningar och härskartekniker.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

37 personer har nu intervjuats av två utomstående organisationskonsulter. Ingen av de personer som har intervjuats hävdar att Urban Ahlin uppträtt "sexuellt gränsöverskridande" i sitt beteende. Utredarna konstaterar att det inte finns "stöd för att talmannen gjort sig skyldig till någon form av diskriminering eller trakasserier".

Känt obehag

Några av de intervjuade har uttryckt obehag inför intervjuerna "då man känner oro för att det man berättar ska kunna knytas till en själv och man vill inte bli exponerad eller utsatt och eventuellt få svårt i den fortsatta karriären".

En samstämmig bild av Ahlin är att han var stressad och frustrerad när han tillträdde. Samstämmig är också bilden av att han är drivande och ställer höga krav på sig själv och andra och att han är krävande och ifrågasättande. Många uppfattar honom som burdus när han ifrågasätter medarbetare. "Några använder ord som härskartekniker in sina omdömen".

Ska reflektera

Urban Ahlin själv säger i en skriftlig kommentar till TT att utredningen inte ger stöd för Dagens Nyheters uppgifter.

"DN har hävdat att det finns en samstämmig bild av mitt ledarskap som ett skräckvälde och hävdat systematiska kränkningar samt agerande särskilt riktat mot kvinnor.

Efter DN:s första artikel beslöt riksdagsstyrelsen om att tillsätta en extern utredning. Denna utredning har inte heller funnit något som tyder på sexuella trakasserier, andra trakasserier, diskriminering eller kränkande särbehandling från min sida.

I utredningen har 38 personer intervjuats om sin syn på mitt ledarskap och bland dem finns naturligtvis olika åsikter, något jag självklart kommer att reflektera över", skriver han.

Urban Ahlin är en av de 38 personer som har intervjuats.