Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Försäkringskassans app för att anmäla vård av sjukt barn. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Influensa kan ligga bakom vab-rekord

Svenska småbarnsföräldrars vabbande har slagit alla tiders rekord. En anledning kan vara den kalla, torra vintern. En annan faktor kan vara en influensa som inte cirkulerat på några år, vilket gjort att många barn och ungdomar blivit sjuka.

Just den här vintern cirkulerade influensatypen B, berättar mikrobiologen Mia Brytting från Folkhälsomyndigheten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Den varianten av influensa inte har cirkulerat på några år. Då vet vi att den borde ha drabbat ganska många barn och ungdomar eftersom de inte har byggt upp någon immunitet mot den. Vuxna och äldre har också drabbats så klart, säger Brytting.

Många influensafall

Caliciviruset, som orsakar vinterkräksjuka, har legat på ungefär samma nivå som de senaste fyra åren. För RSV-virus, som drabbar små barn och orsakar luftvägsinfektioner, har det varit en lågsäsong. I slutet på februari, också känd som vabruari, var däremot antalet positiva prover som visade influensa högre än på flera år.

Mia Brytting vill understryka att influensa bara är en del av förklaringen.

- Det är ju massor av olika infektioner som cirkulerar vintertid. Dels är vi inomhus mer, då blir det fler kontaktytor mellan barn och vuxna, och dels blir vissa virus mer luftburna när det är kall och torr luft. Och generellt har det ju varit en kall och torr vinter.

Stor ökning

Siffror från Försäkringskassan visar att antalet dagar som föräldrar stannat hemma för att vårda ett sjukt barn i januari, februari och mars har ökat med över 500 000 på fem år. Några förklaringar är ökade barnkullar de senaste åren, samt att vab-intyget skrotades 2013.

Majoriteten av de som tar ut tillfällig föräldrapenning för vård av barn är kvinnor. 2017 tog kvinnor ut ungefär fyra miljoner av alla drygt 6,5 miljoner vab-dagar.

De senaste åren har Försäkringskassan även trappat upp kampen mot vab-fusket, som ökat kraftigt från 15 miljoner kronor 2014 till 86 miljoner kronor 2016. Riktade kontroller och bättre teknik gör att misstänkta bidragsbrott upptäcks tidigare, men fusket ligger fortfarande på en hög nivå.