Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Indicier kan räcka för fällande dom

Tekniska bevis avgör ofta utgången i mordrättegångar. Men indicier kan också räcka för fällande dom. - Det har skett hur många gånger som helst, säger rättsvetenskapsprofessor Dennis Töllborg.
Ännu har inga tekniska bevis mot den tyska kvinnan kunnat presenteras under rättegångsdagarna i Köping. Ett antal indicier verkar i stället vara argumenten åklagarsidan får luta sig mot. Ett faktum som inte behöver vara negativt enligt Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet.
- Typen av bevisning betyder ingenting. I slutänden gäller att det domaren tror är sant är sant.

Ett tekniskt bevis talar om att något har skett på ett visst sätt. DNA eller fingeravtryck som inte kan motbevisas, till skillnad från indicier som endast pekar på hur händelseförloppet kan ha varit.
- Med teknisk bevisning blir det lättare att övertyga domaren. Vittnen kan ha sett eller komma ihåg fel, men ett DNA-prov ljuger inte. Domaren utgår från att den åtalade är oskyldig. Ju allvarligare brottet är desto ovilligare blir domaren att döma, säger Dennis Töllborg.

Avsaknad av tekniska bevis kan härmed vara till den åtalades fördel. Det kan vara ett tecken på att personen är oskyldig,
- All den kunskap vi har i dag gör att indiciemålen blir svårare att avgöra. Med de nya möjligheterna brukar domstolarna kräva mer. Men det finns inget lagligt krav på tekniska bevis.

En stark indiciekedja som hänger samman kan fungera lika övertygande, enligt Dennis Töllborg. Han minns flera mordfall där så varit fallet.
- För några år sedan dömdes en åtalad för mord trots att kroppen aldrig hittades. Längre än så kan man inte komma med bara indicier.
Agneta Blidberg, överåklagare vid åklagarmyndigheten, håller med om att enbart indicier kan ha en avgörande roll:
- Det gäller för åklagaren att få fram en helhetsbild. Indicierna ska visa vad som skett utom rimligt tvivel. Det handlar om bedömningar. Utfallet kan bli olika i tingsrätt, hovrätt och, om det vill sig, även i högsta domstolen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.