Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inbrottstjuven kommer i höstmörkret

De flesta villainbrotten görs inte medan svensken är på sommarsemester. Tjuven väntar tills det blivit höst. Brå befarar i en ny rapport att kriminella nätverk börjat med stöldturnéer i skydd av mörkret.

Sommartid och åter duggar varningarna om risken för inbrott tätt. Men semesterperioden är inte längre högsäsong. Nu är det på hösten och framför allt i november som inbrottstjuvarna smyger omkring som mest bland svenska villor, konstaterar Brottsförebyggande rådet (Brå) i en ny rapport.

– Det har blivit ett alltmer säsongsbetonat brott som begås under höstmånaderna oktober till december. Det är underligt att det fortfarande framställs som att det är ett sommarfenomen, säger Anton Färnström, statistiker på Brå och en av författarna till rapporten.

Kommer tidigt

De tre senaste åren har kurvan varit mycket tydlig. I mitten på året ligger inbrotten lågt och runt årsskiftet ligger de högt. Är det mörkret som lockar inbrottstjuvarna att slå till under kalenderns sista månader?

– Ja, inbrotten på hösten sker ofta tidig kväll när mörkret börjar lägga sig. Då ser tjuven väldigt lätt om någon är hemma i en villa eller inte. Det är vanligt att man kommer hem sex, halv sju och upptäcker att det har varit inbrott, säger Lars-Ivar Petersson, tillförordnad operativ chef vid polisen i Halland.

Västkusten i allmänhet och just Halland i synnerhet är värst drabbade av höstinbrotten i villor. Varför kan ingen riktigt svara på, men Brå skriver i rapporten att det kan handla om rörliga kriminella nätverk och utredarna efterlyser en djupare analys på nationell nivå.

Se över lås och larm

De klassiska råden om att låta grannarna tömma brevlådan hjälper inte som inbrottsskydd när risken i själva verket är som störst under en period när de flesta är hemma och jobbar. Men Lars-Ivar Petersson har andra tips att ge.

– Man ska se över sina lås och larm. Det är givetvis en kostnad, men det är sällan inbrott i en villa där det är larm och om det går i gång är det ingen som fortsätter sitt inbrott, säger han.

– Nästan alla som haft inbrott i sin bostad skaffar någon form av larm efteråt. Jag brukar tycka att det är bättre att sätta in det innan det händer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.