Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I fjol polisanmäldes 5 444 stölder och inbrott i byggbodar och på byggarbetsplatser enligt Brå – en ökning med 15 procent jämfört med 2016. Arkivbild.

Inbrotten på byggen ökar kraftigt

Det är inte bara bostäder som drabbas. I fjol polisanmäldes 5 444 stölder och inbrott i byggbodar och på byggarbetsplatser enligt Brå – en ökning med 15 procent jämfört med 2016, skriver Byggnadsarbetaren.

Antalet anmälningar i fjol är det högsta sedan 2000. Ligorna är aktiva i hela Sverige. Siffror visar att byggstölderna ökar i alla regioner.

En orsak är enligt polisen att ligor från framför allt Östeuropa blivit mer effektiva. De skaffar ofta lokaler eller bostäder att förvara stöldgods i. De har inte sällan också hjälp av någon som skaffar bilar med svenska registreringsnummer och tipsar om platser där värdefulla verktyg finns.

- De har etablerat sig i landet, förbättrat sin logistik, bekantat sig med områdena och återkommer ofta till samma områden för att begå de här brotten, säger Ville Paloheimo, gruppchef på Nationella operativa avdelningens underrättelseenhet, till tidningen.