Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stort intresse när rättegången om omfattande fusk med högskoleprovet, som avslöjades i Norrköping i våras, inleddes i morse.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Inblandade nekar till högskoleprovsfusk

Med hjälp av avancerad teknik ska ligan ha hjälpt personer att fuska till sig bra resultat på högskoleprovet, enligt åklagaren. Två av de åtalade i den liga som misstänks för omfattande fusk under högskoleprovet nekar till brott – en erkänner. Strax över tolv miljoner tros ligan ha tjänat på fusket.

På torsdagen inleddes rättegången mot den misstänkta fuskligan, som avslöjades i våras, i Linköpings tingsrätt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tre män, 26, 23 och 21 år gamla, har pekats ut som huvudpersoner. Tillsammans har de drivit firman HP-hjälpen, som under flera års tid ska ha sålt "fuskpaket" till människor runt om i hela landet.

Innan provtillfället skickade ligan avancerad teknisk utrustning till köparna, bland annat mycket små magneter som fungerade som hörsnäckor, så att de kunde få rätt svar direkt i örat under provet.

Små magneter

Fusket ska dels ha ägt rum vid högskoleprovet förra hösten samt i våras – då polisen med hjälp av nationella insatsstyrkan slog till mitt under provet.

- Vid tillslaget var 70 personer uppkopplade mot HP-hjälpen, säger åklagare Anna Lander i rätten, rapporterar Norrköpings Tidningar (NT).

På en ljudfil som spelades upp under rättegången hörs hur uppspelningen av de rätta svaren som gick ut till provdeltagarna plötsligt bryts av glaskross när polisen stormar lägenheten.

Totalt har 31 personer åtalats i härvan – de flesta av dem för att ha köpt tjänsten.

De tre huvudmännen har åtalats för medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Även två andra män, en 56-åring och en annan 26-åring, har åtalats för medhjälp till osann försäkran.

21-åringen och 23-åringen nekar till brott, enligt lokala medier.

- Han förnekar blankt att han gjort sig skyldig till brott och har olika förklaringar under olika åtalspunkter till varför. Sedan är det upp till tingsrätten att bedöma om hans förklaringar är rimliga eller inte, säger Leif Silbersky, som försvarar 21-åringen, till P4 Östergötland.

En 26-åring erkänner dock medhjälp till osann försäkran, medan 56-åringen uppger att han varken erkänner eller förnekar brott.

Nergrävda väskor

Ett genombrott i utredningen blev när polisen hittade två väskor med ett USB-minne och 1,6 miljoner kronor som en av de huvudåtalade grävt ner. På minnet fanns bland annat dokument och excellistor där man kunde se namn, personnummer och adresser på kunder och vilket resultat de beställt. Under utredningen anlitade polisen också själva, under falskt namn, HP-hjälpen. Priset för ett resultat på 1,7 var 89 000 kronor.

Den 26-åring som utpekas som en av huvudmännen var provledare i Norrköping i våras. Polisen misstänker att han tillsammans med 56-åringen fotat av proven som sedan skickades till sambandscentralen, den lägenhet från vilken ligan opererade.

Åklagare Anna Lander ser allvarligt på brotten, som hon anser varit "förslagna och systemhotande".

- Dels är det en verksamhet som inte har beskattats och det påverkar ju också antagningssystemet på högskolan, säger Anna Lander till SR Ekot.

Enligt Skatteverkets bedömning har företaget omsatt åtminstone 12,7 miljoner kronor mellan 2015 och 2017.