Hanna Emami utanför lägenheten i Stockholm.
Hanna Emami utanför lägenheten i Stockholm.

Immunitet stoppar avhysning av hyresgäst

ANNONS
|

- Det är ett av mitt livs största misstag, säger Hanna Emami.

Prövotiden för en skilsmässa är ett halvår och Hanna Emami ville förbereda sina barn på separationen, men bostadsmarknaden är hänsynslös. När hon erbjöds ett förstahandskontrakt till en nybyggd hyreslägenhet i Stockholm tackade hon ja, men valde i våras att hyra ut lägenheten i andra hand.

ANNONS

Att hitta en hyresgäst var inte svårt. Att bli av med densamma visade sig omöjligt.

Kronofogden maktlös

Hyresgästen Aline Younes är nämligen tillförordnad ambassadör vid Libanons ambassad i Stockholm och omfattas av diplomatisk immunitet. Hanna Emami har bett kronofogden om hjälp att avhysa Aline Younes, men fått besked om att myndigheten ingenting kan göra.

- Hon befinner sig i en besvärlig situation här. Det är sannolikt att diplomaten omfattas av fullständig immunitet och då kan kronofogden inte ingripa, säger Iain Cameron, professor i folkrätt vid Uppsala universitet.

Hanna Emami har vänt sig till utrikesdepartementet för att be om hjälp, men fått svaret att UD inte kan ha synpunkter på "ett visst hyresavtals giltighet". UD skriver att de har meddelat Aline Younes att de "inte kan lägga sig i tvister av detta slag".

Det menar dock Iain Cameron att UD visst kan göra.

- Det åligger UD att göra någonting i den här frågan för det här är inte bra för förhållandet mellan den svenska staten och den libanesiska staten. Så här ska ju inte en högt uppsatt diplomat göra. De är här för att se till att förhållandet mellan Libanon och Sverige är bra, säger han.

ANNONS

Var naiv

Hanna Emami erkänner utan omsvep att hon varit naiv. I väntan på besked från hyresvärden Svenska bostäder gav hon lägenhetsnyckeln till Aline Younes. När avslaget kom hade Aline Younes redan flyttat in och möblerat lägenheten.

Svenska bostäder har formellt sagt upp Hanna Emami, men om hon kan ta lägenheten i besittning före den sista juli kan hon få tillbaka sitt förstahandskontrakt.

- Det är en olovlig andrahanduthyrning – ja – men mot min vilja, och jag har verkligen försökt att göra allt by the book. Hade det varit någon annan som inte har immunitet så hade vi kunnat få henne avhyst. För mig är det uppenbart att hon utnyttjar sin position, säger Hanna Emami.

Kontraktet som de skrivit innehåller en klausul om att det enbart gäller under förutsättning att hyresvärden, eller Hyresnämnden, ger tillstånd till andrahandsuthyrning.

Aline Younes menar att Hanna Emami är skyldig att försöka få tillstånd till andrahandsuthyrning av hyresnämnden. Hon invänder också mot att Hanna Emami tar drygt 5000 kronor mer i hyra än vad hon själv betalar för lägenheten.

ANNONS

Det är tillåtet att ta ut en högre hyra av andrahandshyresgästen än man själv betalar – men bara om lägenheten hyrs ut möblerad. Hyresnämnden accepterar ett påslag på 10–15 procent, vilket i det här fallet skulle vara högst 2550 kronor.

Younes säger att hon inte var medveten om att Hanna Emami saknade tillstånd att hyra ut sin lägenhet när de skrev kontrakt.

- Jag trodde att hon behövde fråga om tillstånd för mig, specifikt.

Helt svart

Andrahandskontraktet är hämtat från Hyresgästföreningens hemsida. Förbundsjuristen Jonas Mirtorp anser att situationen är klar, bortsett från Younes diplomatiska immunitet.

- Jag skulle säga att det inte föreligger någon skyldighet för förstahandshyresgästen att gå till hyresnämnden. Det är helt klart att andrahandshyresgästen bor där illegalt. Det är helt svart och hon har ingen rätt att bo kvar, säger han, och tillägger:

- Men det är helt uppenbart att förstahandshyresgästen har gjort ett kardinalfel.

ANNONS

Younes har erbjudit sig att flytta ut, den sista oktober. Hon anser att det är en rimlig tidrymd med tanke på att hon måste leta efter en ny lägenhet. Hon har också slutat att betala hyran på 17000 kronor eftersom hon menar att Hanna Emami bör kompensera henne för de stora personliga utgifter hon haft i samband med deras tvist.

- Hannas naivitet kan skada min karriär, som jag ägnat halva mitt liv åt, det här är allvarligt. Men jag stämmer inte henne, hon stämmer mig, säger diplomaten.

Alltmer desperat

Hanna Emami känner sig alltmer desperat.

- Jag måste få ut henne, jag kan inte betala 17000 kronor i månaden. Det bästa scenariot nu är att UD ingriper, att de pratar med henne. Diplomaters rättigheter borde inte få sätta människor i kläm på det här sättet.

UD har talat med Aline Younes, men presstalesmannen Patric Nilsson understryker att UD inte kan ta ställning.

ANNONS

- Vi har talat med båda parter, men vi kan inte gå in och medla i en sådan här tvist. Vi har förstått att båda parter har juridiska ombud. Vi kan upplysa utländska diplomater om de lagar och regler som gäller i Sverige. Även om man har diplomatisk immunitet så måste man respektera dem, säger han.

TT

Fakta: Så fungerar diplomatisk immunitet

Rättigheter och skyldigheter för diplomater, ambassader och konsulat regleras genom den så kallade Wienkonventionen från 1961.

En person som är ackrediterad diplomat omfattas av diplomatisk immunitet.

Immuniteten kan vara av såväl straffrättslig, civilrättslig som administrativ karaktär. Högt uppsatta diplomater har så kallad fullständig immunitet och kan inte åtalas eller straffas i det land där de är ackrediterade.

Däremot kan värdlandet förklara en diplomat som persona non grata, latin för icke önskvärd person, och uppmana diplomatens hemland att återkalla denna.

Wienkonventionen är inskriven i svensk lag.

Även stats- och regeringschefer samt ministrar på besök i Sverige omfattas av straffrättslig immunitet.

Källa: UD, Säpo

Fakta: Hyra i andra hand

En hyresgäst måste ha hyresvärdens samtycke för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Regeln gäller även om hyresgästen lånar ut sin lägenhet utan att ta betalt för det.

Den som upplåter sin lägenhet utan tillstånd riskerar att förlora sitt hyreskontrakt.

Tillstånd från hyresvärden måste finnas innan andrahandshyresgästen flyttar in, annars är uthyrningen olaglig.

Man kan utan tillstånd hyra eller låna ut en del av sin lägenhet, till exempel ett rum. Hyresgästen får dock inte använda lägenheten självständigt.

Det är tillåtet att ta ut en högre hyra av andrahandshyresgästen än man själv betalar, men bara om man hyr ut sin lägenhet möblerad. Hyresnämnden accepterar ett påslag på 10–15 procent.

Om hyresvärden säger nej kan man ansöka om tillstånd hos hyresnämnden. Då krävs så kallade beaktansvärda skäl. Skäl som ofta godkänns av hyresnämnden är studier på annan ort, tillfälligt arbete på annan ort, längre utlandsvistelse, att man vill flytta ihop med någon på prov eller att man vårdas en längre tid på sjukhus.

Källor: Hyresnämnden, Hyresgästföreningen

ANNONS