Ikeas lagerfynd blev en gåva till vården

Johan Andersson, logistikchef på Ikea i Kållered, läste i tidningen om vårdens stora behov av utrustning. Då slog det honom: det låg 50 000 munskydd på lagret. Så han lastade bilen full och åkte till Sahlgrenska.
– Det var kul att kunna hjälpa till, säger han.

ANNONS
|

Till följd av utbrottet av det nya coronaviruset har vården fått brist på skyddsutrustning, som ansiktsmasker och handsprit. När Johan Andersson, logistikchef på Ikea i Kållered, läste om problemet slog det honom att man precis hittat ett stort och bortglömt förråd med munskydd på varuhusets lager, något GT tidigare berättat.

– Jag ringde upp till Sahlgrenska och frågade om de ville ha dem. De blev överlyckliga och sa "ja, herregud, kom med en gång", berättar han.

Ett märkligt sammanträffande

Hur länge munskydden legat på Ikeas lager och varför de en gång köptes in vet Johan Andersson inte – "det var före min tid" – och att de hittades just nu var av en ren slump.

ANNONS

– Vi håller ju på och bygger nytt här i Kållered och då blir det ju så att man går igenom en del av vad som finns här. Kanske var det så det gick till, men jag vet inte säkert. Vi hittade dem precis nu, så det var ett otroligt sammanträffande.

I vilket fall som helst. Munskydden fanns där, precis som behovet.

– Vi tog upp frågan i ledningsgruppen och bestämde att vi skulle skänka bort dem, om vården ville ta emot dem, säger Johan Andersson.

Lastade bilen helt full

Och efter att ha stämt av via telefon lastade han företagets Volkswagen Sharan så full det bara gick.

– Jag fällde varenda säte som fanns. Det var ungefär två-tre Europapallar som gick in.

Totalt handlade det om omkring 50 000 munskydd.

Johan Andersson berättar att han lotsades in i ambulanshallen, där personalen tog hand om alla munskydden.

– De var jätteglada och tacksamma. Det var kul att kunna hjälpa till, säger han.

GP söker Sahlgrenska sjukhuset.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS