Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera igelkottar har dött den senaste tiden.

Igelkottsdödare på fri fot

Igelkottar misstänks bli ihjälslagna i Båstads kommun. Inom loppet av bara några veckor ska flera igelkottar ha dödats. – Det är något hos den här individen eller individerna som inte är riktigt friskt, säger Christer Wingren, förundersökningsledare vid polisen region syd.

Första fallet inträffade i början av juli. En kvinna, boende i ett samhälle i Båstads kommun ska ha sett hur hennes granne slog ihjäl två igelkottar med en skyffel, något som SVT Nyheter Halland också skrivit om.
De döda igelkottarna slängdes sedan in i ett buskage.
Kvinnan gjorde en polisanmälan, men utredningen har stått stilla. Polisen åkte aldrig till platsen och undersökte om det låg döda igelkottar i buskaget.
– Det är det som skulle ha gjorts, i min värld. Ja... Man ska inte fördjupa sig i polisens organisation men allt är en resursfråga i dag, säger Christer Wingren, förundersökningsledare vid polisen region syd och fortsätter.
– Det är trist och inget man är stolt över som polis. Det är en verklighet vi lever i men det är rätt man måste prioritera. 

Fler döda igelkottar

Och nu ska det ha inträffat igen. I helgen fick polisen in en anmälan om ihjälslagna igelkottar. Även denna gång ska det ha varit igelkottar i det lilla samhället i Båstads kommun som blivit utsatta. Men här är uppgifterna om hur det gått till mer knapphändiga.
– Tack vare att det kom en anmälan till på indikation i samma område har jag lagt en handläggare på det här som ska höra de här uppgiftslämnarna som ringt in de här anmälningarna så får vi ta det från det hållet.
Christer Wingren betonar att det är inringda telefonanmälningar - det vill säga bara en indikation på att något kan ha hänt.
– Jag betvivlar inte att det har hänt men man får alltid vara försiktig.
Kan det vara samma man som ligger bakom de båda händelserna?
– Jag vill inte spekulera i det förrän de är hörda. Men det är samma område så tankebanorna är riktiga, säger Christer Wingren.

"Inte friskt"

Vad tänker du om att det sker igen, i samma område?
– Man reagerar ju alltid väldigt starkt när djur blir utsatta för onödigt lidande. Det är tyvärr inte alltför ovanligt. Katter brukar ju drabbas mycket, säger Christer Wingren.
Han konstaterar, återigen, att de inte vet så mycket.
– Förmodligen, som det beskrivs, så har de tagit livet av dem.
Christer Wingren frågar sig varför man gör så här mot djur.
– Jag fattar det inte, jag har massa igelkottar hemma i trädgården och har svårt att förstå det. Det är något hos den här individen eller individerna som inte är riktigt friskt så känns det i alla fall rent spontant. Så vi ska försöka borra i det.
Som sagt, det första man ska göra är att höra uppgiftslämnarna, sedan får man se hur det ska tas vidare och vart utredningen kan landa. Bevisen, det vill säga de döda igelkottarna kan ju ha försvunnit från platsen där de dumpades.
– Vi har ju mer än en uppgiftslämnare, två händelser. Om det då är mot samma individ, vilket vi inte vet ännu, så är vi i ett betydligt bättre läge, säger Christer Wingren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.