Igelkottarna syns allt mer sällan i södra Sverige, men inte i norra delarna av landet. Arkivbild.
Igelkottarna syns allt mer sällan i södra Sverige, men inte i norra delarna av landet. Arkivbild. Bild: Anders Hofgren

Igelkottarna minskar – så kan man hjälpa dem

På 1970-80 talet var igelkottar i trädgården ett vanligt och trevligt inslag under sommaren. Nu är det alltmer sällsynt. Igelkottarna ser ut att minska i antal, framför allt i södra Sverige. Men det finns några saker man kan göra för att hjälpa dem på traven, enligt experten Henrik Thurefjell.

ANNONS
|

Var det länge sedan du såg en igelkott i trädgården? Då är du inte ensam om det.

Henrik Thurfjell, expert på ryggradsdjur på artdatabanken på Sveriges lantbruksuniversitet, uppfattar att igelkottarna i södra Sverige blir allt färre. Exakt varför vet han inte – men finns några möjliga orsaker.

– Ökad trafik, att det finns fler grävlingar som äter dem och sjukdomar. Det kan vara tre orsaker, säger Henrik Thurfjell.

 Henrik Thurfjell, expert på ryggradsdjur på artdatabanken på Sveriges lantbruksuniversitet.
Henrik Thurfjell, expert på ryggradsdjur på artdatabanken på Sveriges lantbruksuniversitet. Bild: Johan Samuelsson

Det kan också vara så att våra trädgårdar är för välstädade numera, där finns inga lövhögar där igelkottarna kan gå i dvala i under vintern. Istället för hemmabyggen har många finare komposter.

ANNONS

Tidigare pratade man om att robotgräsklipparna var igelkottarnas fiende, men Henrik Thurfjell menar att de flesta brukar studsa över igelkottarna, om det inte är ungar. Då kan de köra över dem.

– Klipper man inte på kvällstid då igelkottarna är som mest aktiva, minimerar man riskerna.

Han menar att åkgräsklipparna är ett desto större hot mot, för de kör fort och igelkotten hinner inte undan när den kommer.

Ge inte igelkottar mjölk

När fanns det som flest igelkottar i Sverige?

– Jag misstänker att de peakade på 1970- 80-talet, eller ännu tidigare, då det inte fanns så välstädade trädgårdar.

Det finns ett par saker man själv kan göra för att hjälpa dem på traven, så att de kanske kan öka i antal igen. Enligt Henrik Thurfjell kan det ske genom att man ser till att det finns övervintringsmöjligheter för igelkottarna, att man inte besprutar trädgården och inte klipper gräset i hela trädgården.

Om man har igelkottar på tomten – hur tar man bäst hand om dem?

– Genom att lämna dem i fred och kanske ställa ut vatten till dem om det är varmt.

Från barnsben har många hört att man ska ge dem mjölk, vilket Henrik Thurfjell menar är helt fel. Han berättar att alla djur är laktosintoleranta, så han uppmanar att inte ställa ut mjölk till dem. Det leder till problem och vanligast är diarré.

ANNONS

LÄS MER:Experten: Det krävs för att slippa mördarsniglarna i år

LÄS MER:Ronny prisas för trädgården med oklippt gräsmatta

LÄS MER:Hon har en tam igelkott som husdjur

LÄS MER:Experten: Så blir du av med den långsprötade silverfisken

LÄS MER:Så blir du av med bajsande duvor på balkongen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS