Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter GP:s granskning om hur militanta djurrättsaktivister arbetat som volontärer på Vegomässan i Stockholm väljer nu Ica att dra tillbaka sin framtida medverkan på mässan.  Bild: Bild: Collage/Stefan Berg/TT/Press
Efter GP:s granskning om hur militanta djurrättsaktivister arbetat som volontärer på Vegomässan i Stockholm väljer nu Ica att dra tillbaka sin framtida medverkan på mässan. Bild: Bild: Collage/Stefan Berg/TT/Press

Ica lämnar Vegomässan efter GP:s granskning

Efter GP:s avslöjande om att personer med kopplingar till militant djurrättsaktivism arbetat som volontärer på Vegomässan i Stockholm, drar nu matjätten Ica tillbaka sin sponsring.
– Vårt deltagande har av vissa uppfattats som ett stöd för personer och organisationer som begår olagliga handling, uppger Ola Fernvall chef för extern kommunikation på Ica för tidningen ATL.

Vegomässan i Stockholm arrangeras varje år av en av Sveriges största djurrättsorganisationer, Djurrättsalliansen. Mässan har sponsrats av matjättar som Ica och Axfood-ägda Garant i form av så kallade premiumutställare.

GP:s granskning visar bland annat att personer inom militanta Djurfront arbetat som volontärer under mässan och att gruppen har nära kopplingar till Djurrättsalliansen.

Granskningen avslöjar också hur personer inom Djurfront spridit grova mordhot mot enskilda lantbrukare.

LÄS MER: Djurfront-aktivister jobbade på Vegomässan - sponsrad av Ica och Axfood

– Man blir lätt bestört, minst sagt. Det är helt galet att Ica och andra är med och sponsrar det här, har Arlabonden Anette Gustawson, som själv har blivit hotad av Djurfront, sagt till GP.

Anette Gustawsons och många andra lantbrukares massiva kritik gör nu att Ica väljer att dra tillbaka sin sponsring av Vegomässan i Stockholm 2019.

– Det beror på uppgifterna att det finns personer som har anknytning till mässan som jobbat som volontärer och utövat hot mot lantbrukare. Vi vill vara tydliga med att vi inte står bakom det. Vi tar avstånd från allt våld och hot, säger Ola Fernvall, chef för extern kommunikation på Ica, till tidningen LandLandbruk.

ICA-chefen: "Fruktansvärda historier"

Ola Fernvall berättar också att han personligen har tagit del av lantbrukarnas berättelser.

– Det är fruktansvärda historier man hör från lantbrukare. Det är inte okej helt enkelt, säger han.

För tidningen ATL, Lantbrukets affärstidning, uppger Fernvall att Ica fört en dialog med arrangörerna som enligt bolaget tydligt har uppgett att de tar ställning mot våld och hot. Trots det väljer Ica att dra tillbaka sponsringen.

– Vårt deltagande har av vissa uppfattats som ett stöd för personer och organisationer som begår olagliga handlingar, och för att tydliggöra var vi på Ica står väljer vi att inte längre ställa ut.

Även Axfood överväger framtida deltagande

Efter GP:s granskning har även Axfood övervägt sitt framtida deltagande under Vegomässan.

– Vi kände inte till denna koppling tidigare. Vi tar givetvis avstånd från alla former av hot, skadegörelser och andra olagligheter, berättade Claes Salomonsson, presschef på Axfood, efter GP:s publicering i januari.

Salomonsson berättade då att Axfood inte såg sitt deltagande som sponsring utan ett sätt att visa upp Garants veganska produkter. Efter granskningen berättade han dock att Axfood skulle överväga sitt framtida deltagande.

Djurrättsalliansen säger själv att man tar avstånd från alla typer av våld och hot om våld. Man menar samtidigt att organisationen inte kan förväntas ha koll på vad personer aktiva för Djurrättsalliansen gör på sin övriga tid. Läs hela deras svar här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.