Ibrahim Baylan (S) röstade med oppositionen – grönt ljus till folkräkning

Alla socialdemokrater röstade nej – förutom tidigare ministern Ibrahim Baylan. Oppositionens förslag om en folkräkning gick därmed igenom i riksdagen på grund av en feltryckning.

ANNONS
|

Den jämna mandatfördelningen mellan de politiska blocken i riksdagen gör att marginalerna är små. Det blev tydligt på onsdagen då skatteutskottets förslag om att riksdagen ska tillkännage en folkräkning vann med en rösts marginal.

Förslaget kommer från oppositionen och ledamöter från M, SD, KD och L röstade ja. Partierna har ensamma inte majoritet i riksdagen – men tack vare att Ibrahim Baylan (S) bröt partilinjen och röstade ja till förslaget gick det igenom.

Ibrahim Baylan uppger via Socialdemokraternas presstjänst att det rörde sig om en feltryckning under en lång votering, enligt TT.

Beslutet innebär i praktiken att riksdagen uppmanar regeringen att genomföra en folkräkning, ett förslag som Socialdemokraterna som parti är kritiskt mot. Ett så kallat tillkännagivande, som det handlar om, är dock inte tvingande för regeringen att genomföra.

ANNONS

Ibrahim Baylan (S) har under den gångna mandatperioden varit näringsminister och landsbygdsminister. Sedan vinterns regeringsombildning har han inte längre några ministeruppdrag då han beslutat sig för att lämna politiken efter den här mandatperioden.

LÄS MER:M: Information om papperslösa måste delas

LÄS MER:Näringsminister Ibrahim Baylan (S) avgår

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS