Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Hyresgäster: 10–15 procent i påslag är ok

Mellan tio och 15 procent mer är ok att ta ut i andrahandshyra. Det anser majoriteten, 65 procent, av de hyresgäster som tidningen Hem & Hyra frågat.

- Det här ger en fingervisning om att de flesta faktiskt tycker att dagens regler och riktlinjer är rimliga, säger Hyresgästföreningens jurist Johan Mirtorp till tidningen.

Enligt hyreslagen får man i princip bara ta ut samma månadskostnad som man själv har, om man hyr ut sin hyresrätt i andra hand, med ett påslag på 10–15 procent för eventuellt möblemang. För bostadsrätter får man ta ut betydligt mer, baserat på bostadens värde och hyreskostnader.

1 000 personer deltog i enkäten. Ungefär var tionde tyckte att man kunde ta ut mer i hyra, medan 16 procent ansåg att påslaget borde vara lägre.

Verkligheten på andrahandsmarknaden ser dock annorlunda ut: i till exempel Stockholm kostar en enrummare i andra hand i snitt 8 000 kronor i månaden, enligt tidningen. Ofta är det de svagaste ekonomiska grupperna, unga vuxna och studenter, som tvingas hyra i andra hand.