Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hyllar sin döde bror med musik

Ett år efter sin död kommer Lavin Eskandar att skivdebutera. I dag, på ettårsdagen av skolattacken i Trollhättan, släpper storebror Leith ett album där Lavins röst finns med på fem av låtarna.

- För mig har det varit ett sätt att bearbeta sorgen. Det är mitt sätt att hedra honom och föra fram hans budskap och kreativitet, säger Leith Eskandar.

Lavin blev det första offret när skolan Kronan attackerades den 22 oktober i fjol. Elevassistenten höggs i magen av den maskerade gärningsmannen Anton Lundin Pettersson och avled på plats.

I sin lägenhet, bara några hundra meter från skolan och under ett stort porträtt av den döde brodern, berättar Leith om skräckupplevelsen den där torsdagen.

Körde om ambulanser

- Min pappa ringde och berättade att Lavin blivit huggen. Jag åkte direkt från jobbet. Jag körde om två ambulanser på vägen dit. När jag kom fram var det kaos. Någon lyckades smuggla in mig förbi de första avspärrningarna och jag såg min pappa sitta på golvet helt förstörd. Jag ser ambulanspersonal som ger hjärt-lung räddning men sedan ger upp och lägger en duk över kroppen.

Tidigt bestämde sig familjen för att inte gömma sig utan istället verka för att sprida den kärlek och försoning som Lavin stod för.

- Det fanns stora spänningar direkt efter attacken. Det talades om hat och hämnd. Men vi ville möta det genom att tala med media och minska risken för nya attacker. Den som tänker hat och hämnd har för mycket tid över.

Musik i mobilen

Själv har Leith Eskandar ägnat en stor del av året till att färdigställa det album som innehåller flera av lillebrors låtar. Båda har skrivit texter och musik men planen var hela tiden att det var Leith som skulle sjunga dem. Ett 30-tal hann duon spela in som demos. I Lavins mobil fanns ytterligare ett 80-tal där han nynnar låttexter och melodier.

- Kvaliteten är kanske inte den bästa rent tekniskt. Men det var ju inte meningen att det skulle vara slutprodukten...

Leith säger att han fortfarande pratar med sin bror via musiken.

- Det är inte så att jag frågar vad han tycker och sedan får ett svar. Men ibland när vi varit i studion känns det som om jag får ett tecken.

Sjunger om saknaden

Två av de låtar som finns med på albumet skrev Lavin bara dagarna innan han mördades. På en annan – "Den morgonen" – sjunger Leith om saknaden efter brodern och bäste vännen.

Den här lördagen är Leiths schema fulltecknat. Under förmiddagen ska han vara med i morgon-tv, sedan blir det resa tillbaka till Trollhättan, manifestation, fackeltåg och ett framträdande där han ska spela tre av låtarna från albumet.

- Jag har levt som i en bubbla. Jag vet inte vad som händer nu när det här jobbet är klart. Jag har gömt mig inom musiken och stängt ute mycket. Men det har varit mitt sorgearbete. Jag ville göra något bra för min bror, det ger också en bra känsla för en själv.