Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Hyllar allemansrätten - lägger ut hela Sverige på Airbnb

Nu kan du hyra hela Sverige - helt gratis dessutom. I alla fall enligt statliga Visit Swedens nya kampanj som uppmärksammar Sverige och den svenska allemansrätten.

Vad sägs om öppen planlösning, ljusa ytor, vackra vyer och obegränsat med gäster? Det kan du få - om du besöker Sverige.

Det är statliga Visit Sweden som i en ny kampanj har lagt ut hela Sverige på Airbnb, som ett marknadsföringsknep för att locka fler till Sverige och för att hylla allemansrätten.

"Det här är möjligt tack vare den svenska rättigheten som är inskriven i grundlagen - friheten att kunna ströva runt. Den här rättigheten gör att svenska folket kan uppleva naturen och njuta av de vackra svenska djurlivet. I Sverige har vi allt från höga berg till djupa skogar, vackra skärgårdar och lugna ängar", säger Jenny Kaiser, Visits Swedens USA-chef i ett pressmeddelande.

Genom att lägga ut hela Sverige på uthyrningstjänsten vill man främst uppmärksamma Sverige som en destination för naturälskare och personer som vill upptäcka olika natursköna områden i landet.

Kampanjen "Freedom to Roam" har utvecklats i samarbete med reklambyrån Forsman & Bodenfors och ska skapa uppmärksamhet för Sverige, främst på den amerikanska marknaden.

Flera natursköna destinationer

På sajten finns ett urval av resmål, bland annat halländska Vendelsöarna, och bohuslänska Sandön som marknadsförs med beskrivningen "Detta magnifika landskap med egendomliga skulpturer och exotisk vegetation lockar många svenskar på sommaren. Poolområdet bjuder både på möjligheter för simning och fiske efter krabbor och musslor"

Eller vad sägs om en mystisk skog där du har midnattshimlen och tusentals stjärnor som sovsällskap, och som även bjuder på ekologiska svampar och kantareller vissa tider på året? Så beskrivs Båtstadsknallen i de värmländska skogarna, som är en av de nio destinationer som är listade på uthyrningstjänsten och som ska locka miljontals turister till de svenska skogarna.

I grundlagen sedan 1994

Allemansrätten är sedan 1994 inskriven i svensk grundlag. Den ger alla människor rätt att gå i privat mark i naturen, men även tillfälligt uppehålla sig där och till exempel plocka bär, svamp eller andra icke-fridlysta växter. Men nyttjar man den här rätten ska man visa hänsyn till naturen och djurlivet, samt mot andra människor och markägare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.