Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

HVB-hem i Skoghall brinner – två skadade

Ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i värmländska Skoghall brinner. Samtliga boende kunde ta sig ut ur byggnaden, men två personer fördes till sjukhus efter att ha andats in rök.

Larmet till räddningstjänsten kom strax efter klockan 18 på onsdagen, och när styrkorna kom dit var en stor del av boendet redan övertänt.

- Byggnaden består av tre delar och vi har lyckat rädda en, medan två är totalskadade, säger Nils Weslien, räddningschef i beredskap, till TT.

En man och en kvinna som arbetade på boendet vårdas på Centralsjukhuset i Karlstad med rökskador. Deras skador beskrivs i en bulletin från sjukhuset som lindriga.

- Hammarö kommun och polisen har gått igenom listorna över de boende och ingen saknas. Däremot vet vi inte om det fanns någon annan person där, säger Nils Weslien.

Lämnade snabbt

Enligt Hammarö kommun bodde det 15 ensamkommande flyktingbarn på boendet, samt nio hyresgäster i servicelägenheter för vuxna med särskilda behov. Med personal befann sig ett knappt 30-tal personer i byggnaden när det började brinna.

- De som var där lämnade huset väldigt snabbt, men personalen hann kontrollera rummen dessförinnan. Och vi kan konstatera att efter en dramatisk start har vi kontroll på läget, säger Per Söderberg, socialchef i Hammarö kommun, till TT.

Kommunen arbetar nu med att hitta ersättningsboende för de drabbade.

- De 15 ensamkommande flyttas till våra andra boenden för ensamkommande, och vi jobbar med en lösning för de vuxna hyresgästerna, säger Per Söderberg.

Räddningstjänsten räknar med att ha kvar personal hela kvällen och natten. Någon risk för att elden ska sprida sig finns inte, enligt Nils Weslien.

Inget hot

Vad som orsakade branden är okänt.

- Vi har inlett en förundersökning om mordbrand för att utröna vad som hänt. Sedan får vi förhoppningsvis något svar från den tekniska undersökningen som jag förmodar börjar i morgon (torsdag), säger Dan Sööder, vakthavande befäl på polisregion Bergslagen.

Finns det något hot framfört mot HVB-hemmet som ni känner till?

- Nej, det finns inget sådant alls.