Hur mår du på Facebook?

ANNONS
|

– Vi har alltid haft ett grundläggande mänskligt behov att relatera till andra människor, att känna sig som en del av olika sociala grupper, säger Leif Denti, doktorand på psykologiska institutionen och en av författarna till Sveriges största facebookstudie som kom i våras.

Många användare ligger faktiskt i riskzonen för att bli beroende av Facebook. Vi loggar in det första vi gör när vi vaknar, och när vi startar datorn går vi direkt till Facebook utan att ibland ens vara medveten om det. En fjärdedel av de medverkande i studien uppgav att de skulle må dåligt om de skulle vara ifrån Facebook för länge.

ANNONS

– Sociala nyheter har för många blivit viktigare än riktiga nyheter. Man öppnar Facebook innan man läser tidningen på morgonen, säger Leif Denti.

Kvinnor statusuppdaterar om känslor och relationer, medan många män vill provocera. Äldre användare använder tjänsten för att hålla kontakten med vänner och lära känna fler, medan yngre i större utsträckning är på Facebook för att fördriva tiden.

Ett av de mest slående resultaten av studien var kopplingen mellan Facebookanvändande och generell lycka i livet. Ju mer man är inloggad på Facebook, desto olyckligare är man generellt. Detta gällde särskilt kvinnor.

– Vi vet ju inte riktigt varför det är så, men vi har två teorier. Den ena är att man jämför sig på facebook, man ser alla andras perfekta liv och känner sig själv väldigt trist och grå i jämförelse. Den andra teorin är att man idag är mindre lycklig generellt, och sitter mer på facebook, säger Ida Nilsson, PR-konsult inom sociala medier och medförfattare till studien.

En genomsnittlig svensk tillbringar 75 minuter om dagen på Facebook

Man loggar in 6,1 gånger per dag

70 % loggar in varje gång de startar sin webbläsare

26 % mår dåligt om de inte får logga in regelbundet

ANNONS