Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tre av många volontärer på julfesten på Moriskan i Malmö – tomtarna Aras Darwish, Sanna Nilsson-Niwhede och Frida Nilsson.

Hundratals Malmöbor firar gemensam jul

Förväntansfulla barn står i kö för att få julklappar och runt borden har unga och äldre gamla – bekanta och främlingar – samlats för julfika. Under eftermiddagen serveras mängder av julmat till de hundratals besökare som valt att fira jul tillsammans i Malmö.

- Ja, när man bor själv så blir det inte att man köper hem och lagar, säger besökaren Lisa Svensson som väntar på maten:

- Det här känns bra, jag hade varit ensam hemma annars, eftersom min dotter och barnbarn skulle i väg.

Tusen besökare

Inne på Moriskan i Folkets Park pågår Jalla jalla en jul för alla – och de stora lokalerna sjuder av liv. Hit kommer barnfamiljer, hemlösa och de som känner sig lite ensamma. Enligt arrangören, den ideella föreningen Kort om Samhället, väntas ungefär tusen besökare i dag – precis som tidigare år.

- Alla är välkomna. Vi har julbord, julklappsutdelning, musiker på scenen och en hygienavdelning där man kan klippa sig och få naglarna fixade, berättar projektledare Marielle Sterner.

Många frivilliga har anmält sig och mat och klappar har skänkts av företag, en stiftelse och privatpersoner.

- Folk hjälper till, vi har fått tacka nej till många volontärer, säger Marielle Sterner.

Många barn

Barnen är en stor del av julfirandet och festen har förberett en rad olika aktiviteter för de leksugna. Vid ett litet bord fyllt av kritor och tuschpennor sitter pojken Storm och ritar teckningar tillsammans med sin mamma Tove Gilvad.

- Ja, jag är här en stund tillsammans med min son Storm och barnens pappa för vi har ingen familj i stan. Så vi tog en runda hit innan vi går vidare.

Alla barn har fått en julklappsbiljett, som går att lämna in till någon av tomtarna på festen. Trycket vid paketutlämningen ha varit ganska hårt under dagen, berättar tomten Aras Darwish och ler.

- Det är många barn här men vi har gott om julklappar. Vi ser hur gamla de är, om det är en flicka eller pojke och alla får något som passar.

Tomten Frida Nilsson, även hon volontär på festen, har varit på plats sedan lunchtid berättar att hon aldrig har upplevt en liknande julafton tidigare.

- Framförallt att få ge klappar till barn är en fin upplevelse. Och att få fira jul med så många människor!

Besökaren Bill är på festen för att spana efter kända ansikten i vimlet.

- Ja, jag minglar och ser om jag träffar gamla bekanta – men många har trillat av pinn, säger han och ser sig omkring.

- Det är lugnt och skönt här. Städat.