Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förra årets storksläpp. Arkivbild.

Hundratal storkar testar vingarna

På lördag är det dags för årets storkutsläpp i skånska Veberöd. Ett hundratal fåglar kommer att släppas ur ett hägn och allmänheten är välkommen att besöka evenemanget.

Storkarna släpps ut i grupp eftersom det främjar deras instinkt att flytta.

"I motsats till många andra flyttfåglar så följer storkungarna inte sina föräldrar på den första flytten till varmare breddgrader. I stället slår de sig ihop i stora ungfågelflockar. Ju större flockar, desto större chans att de ger sig av", säger Petter Albinson som är projektledare på Storkprojektet i ett pressmeddelande.

"Det är en otroligt mäktig upplevelse att se 90 storkar lyfta på egna vingar mot himlen för första gången. En så stor flock nästan förmörkar himlen och deras lugna glidflygande i spiral är majestätiskt", säger Petter Albinson.

Storkprojektet är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen i Skåne och Skånes Ornitologiska Förening. Projektet drog i gång 1989, då hade storkarna varit försvunna från både Skåne och hela landet i 35 år. Syftet är att återfå en livskraftig svensk storkstam.

Projektet har förutom sina egna hägn för uppfödning i Skåne ett tiotal avelspar som sköts av djurparken Nordens Ark i Bohuslän. Alla ungar som kläcks i hägnen ringmärks och släpps varje år ut. Man övervakar dessutom den fria storkstammen och ringmärker även dessa ungar.

Över 40 volontärer är engagerade i projektet.