Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kring det senaste månadsskiftet hittades 38 insmugglade valpar på tio dagar vid Öresundsbron. Smuggelvalparna avlivas för att förhindra att smittsamma sjukdomar sprids i landet. Arkivbild.
Kring det senaste månadsskiftet hittades 38 insmugglade valpar på tio dagar vid Öresundsbron. Smuggelvalparna avlivas för att förhindra att smittsamma sjukdomar sprids i landet. Arkivbild. Bild: Tullverket

Hundavlivning vardag vid Öresundsbron

Avlivning av smuggelhundar har blivit vardagsmat i Tullverkets lokaler vid Öresundsbron.

När insmugglade hundar hittats i fordon som kommer till Sverige kallas veterinär till ett speciellt avlivningsrum som finns där.

– Det väller ju in smuggelhundar just nu. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Niklas Delin, gruppchef vid Tullverket i Skåne, till SVT Nyheter Skåne.

Kring det senaste månadsskiftet hittades 38 insmugglade valpar på tio dagar. Smuggelvalparna avlivas för att förhindra att smittsamma sjukdomar sprids i landet.

Under pandemin har allt fler velat köpa hund och priserna har gått upp, vilket tros vara anledningen till den tilltagande smugglingen. Att vara med vid avlivning av hundar har blivit en del av jobbvardagen, säger Delin.

Men han konstaterar också:

– Man sökte inte till tullen för att vara med och avliva valpar.