Exakt hur många hundar med varg-dna det finns i Sverige idag är svårt, om inte omöjligt att säga. Det är genom dna-test som andelen varg i hunden kan utläsas, men då de flesta varghundar registreras som blandraser finns det ingen kartläggning över hur många de är och var de finns, visar en granskning av Kaliber i P1.
För att få hålla eller sälja en korsning mellan varg och hund måste hunden vara minst den fjärde generationen i korsningen mellan den vilda arten och tamhunden. Trots detta kan det finnas hundar som är upp till 95 procent varg i Sverige idag, enligt Kaliber.
Att i försäljningsannonsen ange att hunden har varg-dna eller att det är en varghybrid är förbjudet i Sverige. Det är inte heller tillåtet att skriva att hunden har ett vargliknande utseende eller antyda till släktskap med rovdjuret, enligt Jordbruksverket.
Riskerar att skada andra hundar och människor
Britt Forsén, artskyddsexpert på Naturvårdsverket, menar att varghundar blivit allt mer eftertraktade på senare år. Vidare framhåller hon att det starka rovdjursbeteendet hos varghundarna riskerar att skada andra hundar och människor.
– Börjar man plocka in vilda djur i våra hem, då är man farligt ute skulle jag säga, säger Britt Forsén, artskyddsexpert på Naturvårdsverket till P1.
LÄS MER:WWF:s uppmaning till EU: Sänk inte vargskyddet
LÄS MER:Vargen hör inte hemma bland människor
LÄS MER:Skjutna vargen ska bli trofé – hemma hos privatperson