Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Gatuhundarna från Makedonien som hade ordnade platser i svenska hem avlivades, trots att de var friska och vaccinerade. Den makedonska veterinären hade utfärdat fel sorts intyg. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hundadoption slutade med avlivning

Den planerade hundadoptionen i Makedonien slutade på värsta tänkbara sätt – de fyra friska hundvalparna som skulle placeras i svenska hem avlivades vid ankomsten till Sverige.

Nittonåringarna Cheyenne Trejling och Amanda Lagerqvist från Helsingborg hade förberett resan till Makedonien noga. Med hjälp av ombud såg de till att fyra gatuhundar placerades i fosterhem och vaccinerades. Före resan var de i kontakt med både Jordbruksverket i Sverige och veterinärer i Makedonien. De ordnade också nya hem åt valparna i Sverige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi ville verkligen att allt skulle gå rätt till, säger Cheyenne Trejling till Helsingborgs Dagblad.

Men när de kom med valparna till Arlanda visade det sig att de hade fått fel intyg av den makedonska veterinären. De hade fått sällskapsdjursintyg, vilket de trodde skulle räcka eftersom valparna inte skulle säljas, utan bortadopteras. Men enligt regelverket klassas de som handelsdjur, eftersom de skulle överlåtas åt andra, och då krävs en annan sorts intyg.

Antingen måste valparna avlivas eller skickas tillbaka till Makedonien, fick Cheyenne Trejling och Amanda Lagerqvist veta. Men det gick inga flyg till Makedonien och dessutom vägde Jordbruksverket in att valparna inte skulle få drägliga levnadsvillkor där. På Arlanda finns ingen möjlighet att förvara hundar under längre perioder, så valparna avlivades.

Enligt Jordbruksverket borde den makedonska veterinären ha vetat vilka intyg som krävdes.

- Jag är helt förstörd, jag kan knappt prata om det utan att börja gråta, säger Cheyenne Trejling till tidningen.