Humlor gillar solcellsparker. Arkivbild.
Humlor gillar solcellsparker. Arkivbild. Bild: Michael Probst

Humlor stortrivs i solcellsparker

ANNONS

Solcellsparker har visat sig vara perfekta för humlor, enligt preliminära data som presenteras av British Ecological Society, rapporterar Vetenskapsradion.

Mängden pollinerande humlor ökar upp till en kilometer utanför de solcellsparker som är hem för humlor, något som kan gynna omkringliggande jordbruksgrödor.

Idag finns det 14 000 hektar markplacerade solcellsparker i Storbritannien och antalet humlor skulle kunna öka dramatiskt med bara några enkla förändringar, till exempel att marken mellan panelerna sköts som ängsmark. Då skulle upp till fyra gånger fler humlor kunna bo i parken, jämfört med om panelerna står på en klippt gräsmatta.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS