Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysk SU-27 fotograferad på nära håll från ett svenskt signalspaningsflygplan hösten 2014. Arklivbild.

Hultqvist om flygincidenten: "Oacceptabelt"

Oacceptabelt, oprofessionellt och riskfyllt. Det säger försvarsminister Peter Hultqvist om att ryskt stridsflyg i måndags var mycket nära ett svenskt signalspaningsplan över Östersjön. Den ryska ambassadören har kallats till UD med anledning av händelsen.

 

"Det ryska agerandet är oacceptabelt. Från säkerhetssynpunkt är det oprofessionellt och risker för allvarliga incidenter ökar markant. Alla borde ha ett grundläggande intresse av att sådana händelser inte ska inträffa", säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Regeringen väljer nu att kalla upp den ryska ambassadören för att protestera mot händelsen, skriver Dagens Nyheter.

"I närtid"

Den ryska ambassadören är ombedd att komma till UD för samtal bland annat om den händelse som Försvarsmakten skriver om i dag, säger Gunnar Vrang på UD:s presstjänst, till TT.

Han vill inte kommentera om det finns fler liknande händelser som ska tas upp för diskussion på mötet. Kabinettssekreteraren Annika Söder kommer att hålla i mötet, som enligt Vrang ska ske "i närtid".

"Väldigt kort avstånd"

Försvarsmakten poängterar att det inte är ovanligt att ryska flygplan går upp och identifierar svenska signalspaningsuppdrag.

Men det som var anmärkningsvärt var bland annat avståndet mellan flygplanen, som stundtals var väldigt kort, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Hur kort?

Vi går inte in på antal meter, men det var stundtals väldigt kort.

Hur unik är den här händelsen ur ert perspektiv?

Det är inte särskilt vanligt att man uppträder på det här sättet. Alla har rätt att flyga i internationellt luftrum. Men med tanke på att det är så intensiv verksamhet är det oerhört viktigt att alla uppträder på ett korrekt sätt, respekterar varandra och upprätthåller en god flygsäkerhet, säger Jesper Tengroth.

Det svenska signalspaningsflygplanet var av typen 102B och det ryska stridsflygplanen av typ SU-27, enligt Försvarsmakten.

Ryskt missnöje

Enligt Stefan Ring, militärstrategisk expert verksam vid Försvarshögskolan, ska det ryska agerandet ses som en skarp markering mot den svenska signalspaningen.

Det är en del av det politiska spelet. Ryssarna är missnöjda med det svenska militära samarbetet med Nato och USA, säger Ring.

Man får se det i ljuset av att ryssarna till varje pris vill undvika att Sverige går med i Nato.

Han påpekar att incidenter av det här slaget är farliga.

De kan lätt leda till olyckshändelser. Det är lätt att förlora kontrollen över flygplan om man ligger mycket nära varandra i höga hastigheter.