Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hulthén rasar över Reinfeldts sågning

Anneli Hulthén rasar över Fredrik Reinfeldts sågning av Göteborg. - Han visar på ett desperat och förvirrande ledarskap, säger hon.

I en debattartikel i torsdagens Göteborgs-Posten går statsminister Fredrik Reinfeldt till hårt angrepp mot det socialdemokratiska styret i Göteborg. Han menar att politiken gett nedslående resultat och att den kraftigt försämrat utvecklingen i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén är minst sagt upprörd över statsministerns agerande.

- Det är mycket, mycket märkligt att angripa en stad på det här sätten när man själv är statsminister. Att i rollen som landsfader gå till angrepp mot Göteborg som om det inte vore en stad i landet, det är en förolämpning, säger hon.

Fredrik Reinfeldt lyfter i debattartikeln fram att skolorna i Göteborg har sämre resultat än rikssnittet, att arbetslösheten är högre och att staden fallit över 100 placeringar på Svenskt Näringslivs rankning över kommunernas företagsklimat. Han kopplar detta direkt till Socialdemokraternas över 20-år långa styre i kommunen.

- Han beter sig som en lokal borgerlig politiker. Men knappast som en statsminister, säger Anneli Hulthén.

Att Fredrik Reinfeldt väljer att kritisera den politiska majoriteten i Göteborg med S, V och MP, ser hon som en nedvärdering av väljarna.

- Väljarna har gjort sitt val. Vi har inte stulit makten och att vi suttit i majoriteten i många år visar att vi uppenbart har en blek opposition som inte klarat att göra några större framstötningar under dessa 20 år. Den blekheten sitter kvar om jag får vara extra elak, säger Anneli Hulthén.

Men Reinfeldt visar ju en lång rad exempel på att det går dåligt för Göteborg. Tar du inte åt dig av det?

- Nej, han har inte rätt. Han plockar upp den retorik som oppositionen fört på lokal nivå där man hela tiden svartmålar Göteborg. Det är inte rätt att göra så och det är inte heller rätt i sak.

På vilket sätt har han fel?

- Ta PISA-undersökningen till exempel, den visar att det inte bara är skolan i Göteborg som har problem utan skolan i hela landet. Det land där Reinfeldt är statsminister, säger Anneli Hulthén.

Samtidigt medger Anneli Hulthén att det finns stora utmaningar att jobba med i Göteborg. Just skolan är ett självklart sådant exempel.

- Vi satsar därför extra på de skolor som presterar sämst. Samtidigt glömmer Reinfeldt att nämna att Göteborg är den storstad som lyckas bäst i gymnasieskolan, säger hon.

Tycker du att han presenterat några lösningar på de problem han ser i Göteborg?

- Han har aldrig haft något sådant samtal med mig i alla fall, trots inbjudningar. Har han lösningar på de problem som trots allt finns i Göteborg har han varit väldigt tystlåten om dem.

Du är här i Almedalen och torsdagen är Moderaternas dag. Vad säger du till Reinfeldt om du träffar honom här?

- Var konstruktiv, sluta svartmåla. Var ledare och anta utmaningen genom att coacha istället för att gå till angrepp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.