Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Kevins namn inristat i en björkstam i närheten av platsen där man hittade den fyraårige pojken. Arkivbild.

Hovrättschef kritiserar Kevinutredningen

En av landets högsta jurister sällar sig nu till kritikerna i det så kallade Kevinärendet, uppger SR Ekot. De utpekade gärningsmännen, två små barn, fick aldrig ett ordentligt försvar, anser hovrättschef Fredrik Wersäll.

Fyraårige Kevin dödades i Arvika 1998 och flera granskningar har visat på brister i bland annat hur förhören med de utpekade barnen gick till.

Fredrik Wersäll, chef för Svea Hovrätt, kritiserar nu också utredarna och menar att det var fel av polisen att peka ut de två misstänkta bröderna som skyldiga till brottet.

- Enligt det svenska regelverket och alla internationella konventioner som handlar om mänskliga rättigheter, är man oskyldig, och ska betraktas som oskyldig, till dess att en domstol har lagt fram själva skuldfrågan. Det är i grunden inte polisens uppgift, säger Fredrik Wersäll i Ekots lördagsintervju.

Enligt polisen i Arvika var det ingen tvekan om att det var två bröder, fem och sju år gamla, som var gärningsmännen. Men de fick aldrig någon rättegång. Fredrik Wersäll tycker att frågan borde ha prövats i en så kallad bevistalan – en rättegångsliknande process när minderåriga misstänks för brott. Vid en bevistalan utdöms inga straff, däremot försöker domstolen klargör vad som kan ha hänt.

- I en domstol får man ju hela bilden och man får alltså, när det gäller barnen alla relevanta förhör, och försvararen får ju också insyn i utredningsmaterialet.