Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Hovrättens dom efter mordförsöken i Vetlanda: Livstids fängelse

22-åringen dömdes till livstids fängelse för att ha knivhuggit sju människor i Vetlanda – men domen överklagades. Nu har hovrättens dom fallit. Även Göta hovrätt dömer mannen till fängelse på livstid för sju mordförsök.

Göta hovrätt har meddelat domen i Vetlandafallet, där en man i mars knivhögg sju personer i centrala Vetlanda. Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att man fastställer tingsrättens dom; mannen döms till livstids fängelse för försök till mord i sju fall.

Mannen har argumenterat för att knivattackerna ska rubriceras som grov misshandel i stället för mordförsök, eftersom han inte hade för avsikt att döda någon.

Han ifrågasätter inte att det var han som knivhögg dem, men han ville att hovrätten skulle pröva ”om det hade funnits en konkret risk för att en av målsägandena hade kunnat dö till följd av knivvåldet”. Han ville också att hovrätten skulle döma honom till ett kortare tidsbestämt straff i stället för livstids fängelse.

Ska utvisas och betala skadestånd

Hovrätten har dock gått på tingsrättens linje. Man bedömer att det har funnits en konkret fara för att de attackerade männen skulle dö. Hovrätten har dessutom varit hårdare i bedömningen om mannen menade att döda eller inte.

– När det gäller mannens uppsåt har hovrätten, till skillnad från tingsrätten, kommit fram till att det är bevisat att mannen hade så kallat avsiktsuppsåt till brotten, det vill säga att hans direkta avsikt var att döda målsägandena, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt i pressmeddelandet.

Hovrätten ger, liksom tingsrätten, mannen fängelse på livstid. Han ska även betala skadestånd till de sju offren och utvisas efter avtjänat straff (vid livstid kan man ansöka om att få sitt straff tidsbestämt efter tio år).

– När det gäller påföljden är straffvärdet för vart och ett av brotten högre än vad tingsrätten kommit fram till och anledningen till detta är att mannen agerade med avsiktsuppsåt och att det finns försvårande omständigheter, säger Linda Hallstedt.

Knivhögg sju i Vetlanda på 18 minuter

Det var i mars som 22-åringen knivhögg sju män på 18 minuter i centrala Vetlanda. Han hade hämtat en kökskniv i sitt hem innan han gick till attack – tre personer skadades allvarligt.

Till slut greps mannen, som sköts i benet av polisen i samband med gripandet. Han åtalades två månader senare och dömdes i somras för mordförsök i alla sju fallen. Påföljden blev livstids fängelse, ett ovanligt straff när det gäller försöksbrott.

Enligt polisens utredning finns inget som talar för att det låg något terrormotiv bakom.

Mannen är medborgare i Afghanistan. Enligt Skatteverket kom mannen till Sverige i november 2017, men redan tidigt år 2016 ansökte han om uppehållstillstånd. Beslutet om uppehållstillstånd meddelades strax innan han kom till Sverige och gällde fram till och med den 14 november förra året.

Han hade ansökt om en förlängning av sitt uppehållstillstånd. I väntan på beslut hade han rätt att vistas i landet, skrev Migrationsverket.

LÄS MER: Det vet vi om den misstänkte gärningsmannen i Vetlanda

LÄS MER: Vittnet: "Vi försökte stoppa blodflödet"

Fakta: Attacken i Vetlanda i mars 2021

3 mars, klockan 14.54: Polisen får flera samtal från Vetlanda. Inringarna larmar om att flera personer är angripna av en person med kniv.

15.12: 18 minuter senare griper polisen den misstänkte gärningsmannen, som skottskadas i samband med gripandet.

16.31: Polisen meddelar att de har kontakt med sju personer, som på olika sätt är drabbade av händelsen.

22.22: Region Jönköping län meddelar att åtta personer, inklusive gärningsmannen, är intagna för vård. Tre personer har livshotande skador. Två är allvarligt skadade, två måttligt skadade och en person lindrigt skadad.

4 mars: Den misstänkte mannen anhålls av åklagare. Han är misstänkt för sju fall av försök till mord.

Polisen uppger att den misstänkte är 22 år, bosatt i Vetlanda kommun och har afghanskt medborgarskap. De sju offren är män mellan 35 och 75 år. Det finns enligt polisen inget som tyder på att de har någon koppling till den misstänkte.

5 mars: 22-åringen häktas vid Eksjö tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för sju mordförsök. Han nekar till brott.

14 maj: 22-åringen åtalas vid Eksjö tingsrätt för sju fall av försök till mord.

21 maj–2 juni: Rättegången hålls i säkerhetssalen vid Jönköpings tingsrätt.

14 juli: Mannen döms till livstids fängelse, men överklagar senare domen.

12 oktober: Göta hovrätt dömer mannen till livstids fängelse för sju fall av försök till mord.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.