Hovrätten ändrar en dom om anmälningsplikt. Arkivbild.
Hovrätten ändrar en dom om anmälningsplikt. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Hovrätten friar Gävleimam

En imam i Gävle som brutit mot anmälningsplikten efter ett utvisningsbeslut dömdes i september av tingsrätten. Nu upphävs domen av hovrätten som anser att mannen ändå försökt göra rätt, skriver Gefle Dagblad.

ANNONS

Imamen väntar sedan november 2019 på att utvisas till Irak, men Högsta domstolen har slagit fast att han inte kan utvisas eftersom han riskerar förföljelse. Han måste dock anmäla sig på polisstationen i Gävle fem gånger per vecka inom ett tidsfönster på två timmar, något han missat två gånger.

Mannen överklagade domen och till skillnad från tingsrätten, som dömde honom för för brott mot lagen om särskild utlänningskontroll, godtar hovrätten för nedre Norrland förklaringen till varför han kommit för sent. "Hovrätten anser inte att det är visat att han har agerat uppsåtligt men däremot att han av oaktsamhet missat de tider som gällde för anmälningsskyldigheten", skriver rätten i sitt utlåtande.

ANNONS

Imamen har bakgrund som gerillasoldat i Tjetjenien och begärdes utlämnad av Ryssland 2012. Mannen var en av de sex framträdande islamister som 2019 greps av Säpo. Säkerhetspolisen ansåg att männen utgjorde ett säkerhetshot och skulle utvisas, något som HD alltså stoppade.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS