Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Hovet styr över hundratals statliga bostäder

Hundratals lägenheter som ägs av staten disponeras av kungen enligt en gammal överenskommelse. I bostäderna bor, förutom kungligheter och personal vid hovet, även andra som fått en genväg till de attraktiva bostäderna, skriver tidskriften Scoop.

Medan allmännyttans bostadsköer ringlar sig långa finns det en genväg till en rad hyresbostäder på fina adresser i Stockholmsregionen. Det är kungen och hovet som får bestämma vilka som får bo i 350 hyresbostäder som ägs av staten i områden som Djurgården, Gamla Stan och Östermalm.

Här bor bland andra kungens systrar, prinsessorna Christina och Desirée, systersönerna Oscar och Victor men även operasångerskan Kjerstin Dellert, diplomaten Frank Belfrage och entreprenören Michael Storåkers, enligt Scoop.

"Orimlig ordning"

Enligt en frivillig överenskommelse mellan fastighetsägarna i Stockholm ska hälften av alla lediga lägenheter förmedlas via den kommunala bostadsförmedlingen. Men ingen av de här lägenheterna går dit.

– Det är en helt orimlig ordning. Bostäderna borde förmedlas av bostadsförmedlingen, säger Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningen, till tidningen.

Betalar ingen hyra

Kungafamiljens medlemmar betalar ingen hyra. Enligt Statens fastighetsverk följer hyrorna i övrigt allmännyttan. Scoops granskning visar dock att hyrorna i många fall är förmånliga. Till exempel betalar en hovjuvelerare cirka 20 000 kronor i månaden för 420 kvadratmeter i Ulriksdals slottspark. För en kommunal nyproducerad lägenhet på drygt 100 kvadratmeter i en Stockholmsförort får man betala från 13 000 kronor.

Hovet försvarar systemet bland annat med att anställda behöver bo nära verksamheten samt att det finns säkerhetsaspekter att ta hänsyn till.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.