Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag är glad för beslutet och tror att det kan vara positivt för det fortsatta samarbetet mellan dem och församlingar i Svenska kyrkan", säger Susanne Rappmann, biskop i Göteborg. Arkivbild.

Hotellbiblar – nu från både män och kvinnor

Nu får kvinnor bli medlemmar på lika villkor i den svenska bibelutdelningsorganisationen Gideoniterna. Men beslutet innebär att den svenska grenen måste lämna den internationella Gideonitrörelsen.

- Jag är glad för beslutet och tror att det kan vara positivt för det fortsatta samarbetet mellan dem och församlingar i Svenska kyrkan, säger Susanne Rappmann, biskop i Göteborg, till TT.

Många har lagt märke till de biblar som ligger på hotellrum världen över. Biblarna placeras ut av den internationella lekmannarörelsen The Gideons International som arbetar i närmare 200 länder. Men den svenska grenen av rörelsen, Gideoniterna, har nu beslutat att lämna det internationella samarbetet.

Nytt namn

Orsaken är att The Gideons International vill se sig som en mansorganisation där kvinnor inte får vara medlemmar på lika villkor.

- Jag tror beslutet kommer att leda till att vi har en bättre möjlighet att få dela ut och placera biblar i Sverige i framtiden, säger den nyvalde ordföranden Thomas Claesson från Kungälv.

Beslutet leder också till att organisationen i Sverige måste byta namn. Det nya namnet kommer att bli "Goda Nyheter för livet".

Öppna dörrar

Den internationella rörelsens negativa syn på kvinnligt medlemskap har lett till att flera som är intresserade av arbetet tackat nej till medlemskap och att kyrkor har stängt sina dörrar när organisationen vill komma på besök för att berätta om sitt arbete.

Nu hoppas man på en förändring.

- På lång sikt tror jag att dörrar som stängts för oss kommer att öppnas igen, säger Thomas Claesson.

En som gläds åt beslutet är Equmeniakyrkans evangelist Britta Hermansson. Hon kommer att ansvara för utfrågningarna av de svenska partiledarna vid Vårgårda möte senare i sommar.

- Det här beslutet är modigt. Jag tycker det är ett positivt beslut som visar att de förstår i vilken tid vi lever, säger hon.