Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde för offrets mamma, anlände till Kalmar tingsrätt på måndagen.
Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde för offrets mamma, anlände till Kalmar tingsrätt på måndagen.

Hotad son pekade ut sina föräldrar

ANNONS
|

Enligt sonen var det mamman som kastade het olja över offret och pappan som knivhögg 20-årige Abbas Rezai, som mot parets vilja levde tillsammans med familjens dotter.

Efteråt fick sonen i uppdrag att skölja av kniven. Föräldrarna ska ha duschat och gjort rent sina kläder och tagit på sig plastpåsar på händerna för att undvika fingeravtryck. Senare uppmanades sonen att ensam ta på sig skulden, berättade han.

Ny berättelse

Tisdagen var den andra rättegångsdagen i det ovanliga målet, som hovrätten prövar på nytt efter Högsta domstolens beslut om resning.

Elisabeth Massi Fritz, målsägandeombud för den mördades mamma, kommenterade att 23-åringen kommit med en ny berättelse om mordet inför hotet om utvisning efter avtjänat straff:

ANNONS

–Det ska sättas i relation till att han anger båda sina föräldrar. Därmed bryter också han mot familjens normer och försätter sig i en besvärlig situation, sade hon.

Kalmar tingsrätt, i vars lokaler rättegången hålls, bekräftade att det finns en hotbild mot sonen och att det är därför han får sitta bakom en skärm som döljer honom för åhörarnas blickar i rättssalen.

Balansera bild

Pappans advokat Claes Möllersten försökte balansera upp bilden av familjen. Han sade att deras religiösa engagemang var ganska svalt och att de alltid behandlat sina barn väl, även om pappan utdelat ett och annat slag. Han tillbakavisade också åklagarens uppgifter om att den 16-åriga dottern inte skulle ha fått titta på tv eller ha en mobil. Föräldrarnas inställning var också att flickan när hon blivit 18 själv skulle få välja vem hon ville gifta sig med.

När flickan rymt till sin pojkvän ville pappan, enligt Möllersten, att hon skulle komma tillbaka, men inte att pojkvännen skulle följa med. Men när han väl kom ansåg pappan det ohövligt, säger Möllersten, att låta honom bo någon annanstans än hos familjen.

Advokaten upprepade därefter pappans ursprungliga berättelse om mordet, nämligen att han var på toaletten när bråket började och att han sedan såg sin som knivhugga dotterns pojkvän till döds.

ANNONS

Natten till den 16 november 2005 mördas 20-årige Abbas Rezai i en afghansk flyktingfamiljs lägenhet i ett hyreshus i Högsby.

Han blir skuren, slagen och skållad till döds. Motivet är troligen hans relation med den då 16-åriga dottern i familjen. Kriminaltekniska fynd tyder på att flera personer deltog i dådet.

När kroppen upptäcks har familjen åkt till släktingar i Danmark. Men de återvänder. Pappan, mamman och den då 17-årige sonen i familjen grips och åtalas så småningom för mord.

I rätten tar sonen ensam på sig dådet och hävdar att det var ett bråk som urartade. Föräldrarna nekar till delaktighet.

Både i Kalmar tingsrätt och i Göta hovrätt döms våren 2006 sonen som ensam skyldig. Enligt båda domarna var det ett hedersmord och domstolarna markerar att man inte tror på sonens berättelse. Men bevisningen mot föräldrarna bedöms som otillräcklig och de frias. I både tingsrätt och hovrätt vill nämndemän fälla även föräldrarna.

Sonen döms till fyra års sluten ungdomsvård och därefter utvisning. I slutet av strafftiden kommer han med nya uppgifter och pekar ut föräldrarna. Han begär resning och det beviljas av Högsta domstolen den 11 maj. Därmed tas målet upp igen i hovrätten. (TT)

ANNONS