Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde för offrets mamma, anlände till Kalmar tingsrätt på måndagen.

Hotad son pekade ut sina föräldrar

Den 23-årige man som tidigare ensam dömts för hedersmordet i Högsby 2005 började gråta när han skulle vittna inför Göta hovrätt. Gömd bakom en skärm, på grund av hotbilden, pekade han ut sina föräldrar som mördare.

Enligt sonen var det mamman som kastade het olja över offret och pappan som knivhögg 20-årige Abbas Rezai, som mot parets vilja levde tillsammans med familjens dotter.

Efteråt fick sonen i uppdrag att skölja av kniven. Föräldrarna ska ha duschat och gjort rent sina kläder och tagit på sig plastpåsar på händerna för att undvika fingeravtryck. Senare uppmanades sonen att ensam ta på sig skulden, berättade han.

Ny berättelse

Tisdagen var den andra rättegångsdagen i det ovanliga målet, som hovrätten prövar på nytt efter Högsta domstolens beslut om resning.

Elisabeth Massi Fritz, målsägandeombud för den mördades mamma, kommenterade att 23-åringen kommit med en ny berättelse om mordet inför hotet om utvisning efter avtjänat straff:

– Det ska sättas i relation till att han anger båda sina föräldrar. Därmed bryter också han mot familjens normer och försätter sig i en besvärlig situation, sade hon.

Kalmar tingsrätt, i vars lokaler rättegången hålls, bekräftade att det finns en hotbild mot sonen och att det är därför han får sitta bakom en skärm som döljer honom för åhörarnas blickar i rättssalen.

Balansera bild

Pappans advokat Claes Möllersten försökte balansera upp bilden av familjen. Han sade att deras religiösa engagemang var ganska svalt och att de alltid behandlat sina barn väl, även om pappan utdelat ett och annat slag. Han tillbakavisade också åklagarens uppgifter om att den 16-åriga dottern inte skulle ha fått titta på tv eller ha en mobil. Föräldrarnas inställning var också att flickan när hon blivit 18 själv skulle få välja vem hon ville gifta sig med.

När flickan rymt till sin pojkvän ville pappan, enligt Möllersten, att hon skulle komma tillbaka, men inte att pojkvännen skulle följa med. Men när han väl kom ansåg pappan det ohövligt, säger Möllersten, att låta honom bo någon annanstans än hos familjen.

Advokaten upprepade därefter pappans ursprungliga berättelse om mordet, nämligen att han var på toaletten när bråket började och att han sedan såg sin som knivhugga dotterns pojkvän till döds.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.