Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hot och våld tystar unga vittnen

Det blir allt vanligare att vittnen och brottsoffer skräms och hotas. Anmälningarna om övergrepp i rättssak ökade med 70 procent under 1999-2006.

Och ökningen har fortsatt. Förra året gjordes 5 835 polisanmälningar om övergrepp i rättssak - en ökning från 2010 med närmare nio procent. Ungefär hälften av dem som anmäls är mellan 15 och 25 år, enligt en Brå-studie för några år sedan

-Ett hot mot rättssäkerheten, säger överåklagare Jörgen Lindberg vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö om de ökande problemen med att få människor att ställa upp och berätta vad de sett och hört.

Brå-forskaren Johanna Skinnari säger att sätten att försöka påverka vittnen och brottsoffer spänner över hela skalan från våld och hot till subtila medel - som att vara klädd i ett mc-gängs väst i rättssalen eller titta vittnet stint i ögonen.

Förutom i samband med ungdomsbrott förekommer sådana här försök till påverkan även vid relationsvåld och organiserad brottslighet.

Johanna Skinnari varnar för att en allmän obehagskänsla i samband med rättsprocesser kan leda till självcensur, så att man inte vill medverka. De allra flesta hot visar sig tomma - det är ytterligt sällan som vittnen råkar illa ut.

-Det är viktigt att krossa mytbilden om att det är farligt att vittna. En del är rädda bara för att de inte känner sig hemma i rättsprocessen och är främmande för språket och miljön, säger Johanna Skinnari.