Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hot och våld tystar unga vittnen

Det blir allt vanligare att vittnen och brottsoffer skräms och hotas. Anmälningarna om övergrepp i rättssak ökade med 70 procent under 1999-2006.

Och ökningen har fortsatt. Förra året gjordes 5 835 polisanmälningar om övergrepp i rättssak - en ökning från 2010 med närmare nio procent. Ungefär hälften av dem som anmäls är mellan 15 och 25 år, enligt en Brå-studie för några år sedan

-Ett hot mot rättssäkerheten, säger överåklagare Jörgen Lindberg vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö om de ökande problemen med att få människor att ställa upp och berätta vad de sett och hört.

Brå-forskaren Johanna Skinnari säger att sätten att försöka påverka vittnen och brottsoffer spänner över hela skalan från våld och hot till subtila medel - som att vara klädd i ett mc-gängs väst i rättssalen eller titta vittnet stint i ögonen.

Förutom i samband med ungdomsbrott förekommer sådana här försök till påverkan även vid relationsvåld och organiserad brottslighet.

Johanna Skinnari varnar för att en allmän obehagskänsla i samband med rättsprocesser kan leda till självcensur, så att man inte vill medverka. De allra flesta hot visar sig tomma - det är ytterligt sällan som vittnen råkar illa ut.

-Det är viktigt att krossa mytbilden om att det är farligt att vittna. En del är rädda bara för att de inte känner sig hemma i rättsprocessen och är främmande för språket och miljön, säger Johanna Skinnari.