Hormonrubbningen PCOS kan bland annat leda till minskad fertilitet. Arkivbild.
Hormonrubbningen PCOS kan bland annat leda till minskad fertilitet. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Hoppfull behandling mot vanlig hormonrubbning

Ett malarialäkemedel har i en liten studie visat sig kunna dämpa symtomen för kvinnor med Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS). Tillståndet kan bland annat leda till svårigheter att bli gravid.

ANNONS

PCOS drabbar omkring var åttonde kvinna. Det kännetecknas av en ökad mängd testosteron vilket resulterar i bland annat mensrubbningar, ökad kroppsbehåring och svårigheter att bli gravid. Dessutom har kvinnor med PCOS en viss ökad risk att utveckla typ 2-diabetes.

Nu har forskare i Kina och Shanghai upptäckt att läkemedlet artemisinin, som används vid malaria, tycks lindra besvären. I en studie, publicerad i tidskriften Science, har de först undersökt effekten i djurmodeller och sett att ämnet bland hämmar produktionen av vissa hormoner som påverkar PCOS.

De har också testat artemisinin på 19 kvinnor med PCOS. Efter att kvinnorna tagit artemisinin tre gånger dagligen under fyra månader såg forskarna att kvinnornas testosteron sjönk, liksom hormonet AMH, som ofta är förhöjt vid PCOS. Tolv av kvinnorna fick tillbaka en regelbunden mens.

ANNONS

Enligt forskarna rapporterades inga biverkningar av behandlingen. De skriver att även om det är en liten studie och att ytterligare forskning behövs så är resultaten lovande och skulle kunna innebära ett skifte för behandling inom PCOS.

ANNONS