Diplomaten Raoul Wallenberg på sitt kontor på svenska legationen i Budapest. Arkivbild.
Diplomaten Raoul Wallenberg på sitt kontor på svenska legationen i Budapest. Arkivbild.

Hoppas få besked om Raoul Wallenberg

Forskare och Raoul Wallenbergs familj vädjar nu till ryska myndigheter att få se handlingar som kan kasta ljus över den svenske diplomatens öde.

ANNONS
|

Wallenberg har hjältestatus sedan han räddat tiotusentals judar från nazisterna i slutet av andra världskriget. Hans försvinnande efter det att han gripits av sovjetiska styrkor 1945 är en gåta som Susanne Berger arbetat för att lösa sedan 1990-talet, först som journalist i USA och senare som grundare av The Raoul Wallenberg Initiative 70 (RWI-70).

I gruppen ingår ett 80-tal forskare och privatpersoner. Berger själv deltar i en mindre delegation från RWI-70 som i veckan besöker Moskva för rundabordssamtal och för att träffa företrädare för ryska myndigheter.

Tillsammans med representanter för Wallenbergs familj ska delegationen överlämna en detaljerad lista över dokument som forskargruppen hoppas få tillgång till. Förhoppningen är att handlingarna kan bidra till att fylla kunskapsluckor som finns mer än 70 år efter Wallenbergs försvinnande.

ANNONS

- Det handlar om att vi alla arbetar tillsammans för att samla våra expertkunskaper och lösa det här fallet, säger Susanne Berger.

Hemlig fånge

Ett av de mest intressanta dokument som gruppen vill se gäller en ännu oidentifierad och hemlige fånge i Lubjankafängelset i Moskva, bara känd som "fånge nummer sju".

- Han förhördes den 23 juli 1947 i 16,5 timmar, berättar Susanne Berger.

RWI-70 efterlyser även dokumentation med anknytning till uppgifterna om Wallenberg i KGB-chefen Ivan Servos dagböcker, som publicerades i bokform i somras.

Serov, som var den förste chefen i det sovjetiska spionorganet 1954-1958, uppgav att han inte tvivlade på att "Wallenberg likviderades 1947".

Stalins beslut

Susanne Berger räknar även upp dokumentation från det ryska presidentarkivet som kan kasta ljus över resonemangen som fördes inom det sovjetiska ledarskapet och kommunistpartiets politbyrå.

- Då kan vi förstå exakt hur Stalin kom fram till att Wallenberg skulle gripas, men också varför han inte skulle släppas.

ANNONS

Dokumentation över förhör med Wallenbergs medfångar hör också till sådant som finns på önskelistan.

- Allt detta kan hjälpa oss att förstå vad som hände med Raoul Wallenberg, säger hon.

Fakta: Raoul Wallenberg

Föddes 1912 och utbildade sig till arkitekt i USA. Han arbetade sedan som affärsman.

När Raoul Wallenberg, med titeln legationssekreterare, kom till Budapest 1944, hade nazisterna redan skickat över 435000 judar från den ungerska landsbygden till koncentrationslägret i Auschwitz.

Genom att trycka upp och dela ut skyddspass och inrätta skyddade hus lyckades han rädda tiotusentals judar från nazisterna.

1945 tillfångatogs han och fördes till Sovjetunionen där han fängslades i Lubjankafängelset i Moskva.

Vad som sedan hände är oklart. Ryssarna hävdar att han dog, eller mördades, i fängelset 1947. Några säkra bevis har inte kunnat visas. (TT)

ANNONS